Слънчевата светлина във високата планина и съветите на Julbo

Как да изберем правилните слънчеви очила

0
 

Сподели

Shares
Julbo
Снимка: Julbo Eyewear

Дълбоко в сърцето на планината Юра във Франция, в далечната 1888 година се ражда семейната компания JULBO. Създадена от планинари за планинари, вече близо 130 години марката съхранява наследството на онзи автентичен революционен порив, променил света и направил невъзможното постижимо. Три поколения от наследниците на пионера Jules Baud се грижат да запазят традициите и продължават еволюцията на марката. От планинари и алпинисти, през мореплаватели и бегачи, до най-малките – JULBO се грижи да осигури най-добрата защита за очите, подкрепена с качество, стил и издръжливост. Чрез иновативни технологии и сътрудничество с експерти и специалисти в областта на планинската оптика, френската компания се грижи да запази богатото си наследство, като пренесе ценностите му в бъдещето.

За да разберем обаче какви слънчеви очила биха били най-подходящи за нас, от Julbo дават някои ценни насоки, базирани на познанията за слънчевата светлина, които марката успява да натрупа през годините.

Julbo
Снимка: julbo.com, Robert Bosch; на снимката: Ули Щек

Слънчевата радиация, която достига до очите ни, се увеличава средно с 10% на всеки 1000 м покачване на надморската височина. В нея именно се съдържат вредните за зрението UV лъчи. Освен това заснежените повърхности отразяват между 80 и 90% от слънчевите лъчи в сравнение с 20% на не заснежените терени. Самата интензивност на слънчевата радиация пък е 1,5 пъти по-висока на 2000 м надморска височина и до 2,5 пъти на 4000 м в сравнение с морското равнище.

От Julbo още напомнят, че слънчевата радиация, достигаща до нас, се увеличава през пролетта и есента, когато озоновият слой е по-тънък. (Също така трябва да имаме предвид, че озоновият слой има различна дебелина в зависимост от географското ни местоположение).

Една от често срещаните заблуди е, че при облачно време нямаме нужда от допълнителна защита за очите си. Всъщност, особено в планината, облаците не могат да спрат проникването на слънчева радиация. Самите UV лъчи могат да бъдат спрени от някои облаци – кумулусите, но други, като цирусите, не представляват никаква „бариера“. Нещо повече – 50% от слънчевата радиация преминава дори през мъгла, така че защита за очите ни в планината е от изключителна важност дори при влошени метеорологични условия.

Julbo
Снимка: Julbo Eyewear, Dave Kozlowski

За да се справят с предизвикателствата на слънчевата светлина, от Julbo създават следните решения по отношение на лещите:

Spectron 4 – поликарбонатни лещи, създадени, за да предоставят максимална защита при трекинг в планината и алпинизъм. Тези лещи имат VLT (Visible Light Transmission) индекс 5%, което означава, че едва 5% от слънчевата светлина достига до очите ни след като премине през лещата.

Cameleon – фотохроматични лещи, които стават по-светли или по-тъмни в зависимост от интензитета на светлината. Предлагат пропускане на слънчевата светлина между 5 и 20% (в зависимост от затъмняването на лещата), a технологията NTS гарантира фотохроматичността, без значение от околната температура.

Zebra – препоръчва се за планинско колоездене, бягане, катерене, ски, езда и други спортове на открито. Нивото на защита в сенчести места като гори е 2, а при ярка слънчева светлина нараства до 4.

Julbo
Снимка: Julbo Eyewear, Marc Daviet

Слънчеви очила на марката Julbo с най-напредничави технологии за защита от слънчевите лъчи, можем да открием в магазини Стената:

СТЕНАТА Център – София, ул. Братя Миладинови 5 (срещу входа на Немската гимназия)
СТЕНАТА Младост – Търговски център Метро Сити, бул. Александър Малинов 51, етаж 1.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.