Парапланеризъм над Дурмитор и река Тара

0
 

Сподели

Shares
Река Тера
Каньонът на река Тара, пилоти: Теодора Величкова и Боряна Щиркова/ Снимка: Ира Кюрпанова

Национален парк Дурмитор се намира в северната част на Черна гора. Част от парка е и каньонът на река Тара. Планината предлага прекрасни борови гори, алпийски зъбери и бистри езера. Необходими са поне 4-5 дни, за да можеш да хвърлиш един поглед. Пътят в едната посока е около 8-10 часа. Чудесни къщи за гости има в град Жабляк, който се намира в подножието на парка и е най-високо разположеният град на Балканите. Можете да разпънете палатка, но имайте предвид, че нощите са студени и влажни заради височината на платото (около 1 600 м).

Парапланеристки приключения
Национален парк „Дурмитор“, Черна гора/ Снимка: Ира Кюрпанова

Дурмитор има потенциал за хубав парапланеризъм. Връх Савин Кук (2322 м) е прекрасен за излитане в различни посоки и със сравнително лесен, пешеходен достъп. Има лифт, но той не винаги работи. Подходящо място за излитане има и над каньона на Тара, който е втория по големина в Света. До мястото се стига с кола. Гледката е внушителна и от земята и от въздух.

Парапланеристки приключения
Каньонът на река Тара, пилот: Христина Манолова/ Снимка: Ира Кюрпанова
Парапланеристки приключения
Национален парк „Дурмитор“, Черна гора/ Снимка: Ира Кюрпанова

Пролетта е чудна за каякинг във водите на река Тара. Паркът е прекрасно място за колоездене и туризъм. Черногорците са малко навъсени, но са добри хора. Храната е вкусна, а природата е невероятна.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.