От сто кладенеца вода с Анжела Недялкова – катерене

0
 

Сподели

Shares
Volkswagen Passat GTE
Снимка: Яне Голев

Точно както става често, когато правиш големи планове – всичко се обърква. Това обаче не е непременно лошо, просто обстоятелствата понякога се подреждат точно така, че да изпитат възможностите ни да се справяме в непредвидими ситуации. Непредвидимите ситуации пък, рядко остават незапомнени, а напротив – превръщат се в значима част от приключението.

Първият „кладенец“, към който Анжела се отправя след като времето обърква всички планове, е чешмичката на Рилския манастир. Ясно е, че в околността не става за катерене – цялата земя се е пропила с иначе освежаващия дъжд, боулдърите са мокри, а гумите на Passat-а са изправени пред предизвикателството да „прегазят“ лепнещата кал. Справят се, водата от чешмата е налята, а пътешествието продължава.

Volkswagen Passat GTE
Снимка: Яне Голев

В търсене на сухи места в главата на Анжела се ражда идеята за Сапарева баня. Има няколко причини за избор на градчето – в близост има няколко възможности за боулдър катерене, планинските пътеки чакат да бъдат спуснати с велосипед, а автомобилният път над града е чудесен за тест на автомобила. Плюс е, че там се намира и изоставената самолетна писта, която може да се окаже „спасителен кораб“ за направа на поне няколко хубави снимки.

Докато пътуваме към Сапарева баня използваме прекрасния момент да зададем на Анжела няколко въпроса, свързани с катеренето. Интервюто е чудесен повод да изпробваме и системата за звук на автомобила, защото го провеждаме по телефон. Изненадани сме от звукът, който „вадят“ високоговорителите – Анжела ни чува перфектно, ние нея също.

Volkswagen Passat GTE е снабден с опционална музикална система DYNAUTO Confidence, която перфектно съгласува 12-те високоговорителя, разположени в купето. Резултатът е брилянтен звук, благодарение на който всяко музикално парче звучи по-добре от всякога.

Volkswagen Passat GTE
Снимка: Яне Голев

Катеренето всъщност е един от първите екстремни спортове, по които Анжела се запалва. Започва с тренировки в зала, а първите си катерачни маршрути катери с въже, но след това открива красотата на катеренто без осигуровка и се насочва към боулдърите. В момента практикува спорта винаги, когато може и се старае да съчетава хобитата си с многобройните задължения, които има, а от срещите си с нея ние сме убедени, че тя винаги успява да открие точния баланс.

Volkswagen Passat GTE
Снимка: Яне Голев

Боулдърите край Рилския манастир са едно от първите места, за които Анжела се сеща, когато ѝ поставяме предизвикателството да поеме на приключение с Volkswagen Passat GTE. Те са разположени недалеч от Кирилова поляна, а пътят до тях, както може да се предположи, не е асфалтов. Анжела остава приятно изненадана, че Volkswagen Passat GTE се справя с предизвикателството да достигне до тях. Освен, че е икономична и се държи чудесно както в трафик и по време на движение по магистрала, се оказа, че няма проблеми и при преминаване по черни, тесни пътища.

Когато я питаме дали е от значение, че возилото, с което достигаш до крайната точка, е комфортно, Анжела отбелязва, че удобния интериор е именно едно от любимите ѝ неща в колата. Ние пък сме убедени, че колкото по-комфортно е пътуването, толкова по-малко внимание обръщаш на времето, което трябва да прекараш возейки се или зад волана. Така можеш да насочиш мисълта си към предстоящото събитие, което ще преживееш и да се настроиш правилно за това, което ти предстои, без да мислиш за това, че краката ти вече са изтръпнали, например.

Volkswagen Passat GTE
Снимка: Яне Голев

„Когато говорим за комфорт, много харесвам седалките ЕrgoComfort, с които е оборудвана колата, защото те се адаптират спрямо собственото ти телосложение и имат функцията памет и масаж. Освен това съм впечатлена от асистиращите системи за безопасност на пътя. Една от тях, която обаче нямаше как да изпробваме, е „Trailer Assist“ – помощник при закачено за колата ремарке. Мисля, че може да бъде много полезна при закачане на каравана, например, защото с нея автомобилът може да поеме управлението на волана.“

Край пътя над Сапарева баня в посока Рилски езера прекъсваме интервюто. На „хоризонта“ се разкрива възможност за катерене – камъкът до шосето е идеален за боулдъринг, а и вече не вали.

Volkswagen Passat GTE
Снимка: Яне Голев
Volkswagen Passat GTE
Снимка: Яне Голев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.