По пътя на коприната, този път с мотор

Визуалният артист Руско Русков ще измине близо 20 000 км за два месеца

Сподели

Shares

Таджикистан

След като през 2014 г. българинът с монголски корени, познат със спортните си начинания и приключенията си на чужди територии, Филип Лхамсурен прекоси голяма част от така познатите Пътища на коприната с велосипед, наскоро друг наш сънародник, познат с работата си в компанията за комютърни визуализации Chaos Group – Руско Русков, се запъти в същата посока с мотор. По план, пътешествието му трябва да продължи само два месеца, в които той да измине към 20 000 км.

Русков предприема пътуването сам и с минимален багаж, едни от най-важните елементи, от който, са сателитен комуникатор, професионален фотоапарат и лаптоп Lenovo ThinkPad. Чрез тях художникът ще държи връзка с дома и българската аудитория, която ще има възможност да се наслади на красиви кадри от местата, които Русков ще посети, на неговата страница във Фейсбук.

Руско Русков
Руско Русков и моторът, с който ще измине разстояние от 20 000 км

Така нареченият Път на коприната не представлява конкретен маршрут, а плетеница от пътища, които се движат от Европа към Азия, тръгват от Турция и стигат до източен Китай. Руско Русков ще премине около половината от дължината на тази отсечка, прекосявайки държавите Турция, Иран, Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизтан, Казахстан, Русия и Грузия.

Маршрутът преминава през четири големи пустини в Азия. Едни от най-екстремните моменти в пътешествието на Русков се очаква да бъдат 25-метровият кратер, познат като Вратата на ада, в пустинята Каракум и, така наречената, Памирска магистрала, един от най-високите и опасни планински пътища в света, разположен на 4000 м надморска височина. Освен всичко останало, отсечката разкрива многобройни пейзажи на заснежени осемхилядници.

Руско Русков
Руско Русков

Долу може да видите избрания от Русков маршрут и да започнете да следвате кампанията му във Фейсбук.

Вижте какво ни разказа Руско след успешното си завръщане Тук!

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.