Нов женски рекорд на Еверест

0
 

Сподели

Shares

Този сезон на Еверест продължава да впечатлява откъм постижения. След като испанският ултрабегач Килиан Жорнет го изкачи два пъти в рамките на седмица за свръхбързо време, без използването на кислород, сега новината идва от индийската алпинистка Аншу Джамсенпа, която стана първата жена, успяла да изкачи най-високия връх на планетата два пъти в рамките на пет дни.

Предишният рекорд се държи от Чурим Шерпа, която изкачва върха два пъти в рамките на седем дни.

женски рекорд

38-годишната Аншу е майка на две деца. Тя прави първото си изкачване на 16 май по маршрута от югоизток, и само пет дни по-късно, на 21 май, повтаря постижението си. Това обаче съвсем не е първият път, когато алпинистката катери Еверест – през 2011 година тя отново го изкачва два пъти, само че в рамките на десет дни. Освен това, Аншу е и единствената индийка, била на върха цели пет пъти.

ВИЖ ОЩЕ Майка на две деца стана най-бързата жена, изкачила най-високата планина на всеки континент и достигнала двата полюса – всичко това за седем месеца и 19 дни

Следващата цел на Аншу е изкачване на Кангто, 7042 м, най-високият връх в индийския щат Аруначал Прадеш, който не е бил изкачван досега.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.