Небе-море, море-небе

0
 

Сподели

Shares
Небе-море, море-небе
Топола/Снимка: Ира Кюрпанова

Освен божествени планини за полети с парапланер си имаме и прекрасно море, което е чудесно за реене. Реенето не е много активна дисциплина, но за сметка на това може да бъде много красиво. Всъщност всичко зависи от условията.

Топ мястото в моята класация е Топола. Намира се близо до Каварна. При подходящ вятър може да се направи великолепен полет до и над нос Калиакра. Разстоянието е около 20 км в едната посока, ако успееш и да се върнеш стават 40 км. Стартът е много хубав – широк, чудесен за топ лендинг (кацане на старта).

Небе-море, море-небе
Топола, пилот: Христо Черногоров/Снимка: Ира Кюрпанова

Най-хубавото е, че ако човек не уцели прогнозата за летене, нищо не се губи – просто се наслаждаваш на слънцето и морето.

Бяхме твърдо решени, че ще летим там и в продължение на месец и нещо всеки уикенд бяхме в района. Пролетно море – зелено, с разцъфнали цветя, без туристи и чудно синя морска вода. Пътувахме с кола, с влак, с товарен бус, с каквото намерим и винаги стигахме до нашата цел.

Небе-море, море-небе
Снимка: Ира Кюрпанова
Небе-море, море-небе
Нос Чиракман, пилот: Христо Черногоров/Снимка: Ира Кюрпанова

Рано или късно усилията се възнаграждават. Ако имаш късмет – наличие на подходящ вятър и съответно достатъчно височина, преминаваш през първото препятствие – голямото дере. Успееш ли да го прелетиш се понасяш над голф игрището, което може да свърши идеална работа за аварийна кацалка, но внимавайте, защото служителите се сърдят. Човек може да се забърка в истинска каша или да трябва да разтяга локуми цял ден. Подминеш ли игрището, неусетно достигаш до нос Чиракман, който се извисява над Каварненския бряг, а зад него, в далечината, виждаш контурите на Калиакра. Следващата трудност е заливът на Каварна, но минеш ли и там полетът над нос Калиакра е почти сигурен.

Небе-море, море-небе
Нос Калиакра/Снимка: Христо Черногоров
Небе-море, море-небе
Топола, пилот: Ивайло Съйков

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.