TREK – иновации от 1976 година насам

Историята на марката за колела, която променя света на колоезденето

0
 

Сподели

Shares

Началото на TREK е поставено през 1976 г. Мисията им е проста – да създадат най-добрите колела в света. Днес нещата са по-комплексни. TREK не просто искат да произвеждат продукти от най-висок клас, но и да променят начина, по който светът възприема колелото – едно просто решение на толкова много сложни проблеми.

За 40-те години, в които са на пазара, TREK са успели да извоюват безспорното си име на лидер в производството на колела. Дали планинско или шосейно, качеството им е гарантирано.

Trek History
Снимка: trekbikes.com

Да продаваш колела през 70-те години на 20. век в САЩ не било чак толкова лесна работа. Ако в днешно време лесно можем да се сдобием с велосипед на почти всяка една марка, то обратно в годините, за самите търговци на колела било изключително трудно да зареждат магазините си с качествени продукти. Една от причините, говорейки за пазара отвъд океана, била липсата на достатъчно добри американски марки и ограничения брой европейски, доставящи моделите си „на другия край на света“.

Запознанството между Дик Бърг и Бевил Хог довежда до откриването на два магазина за велосипеди, наречени Stella Bike Shop. Единият от тях бил в Медисън, а другият в Илинойс. С тях започва историята на марката TREK, променила не само американските, но и световните схващания за производство на велосипеди.

TREK History
Снимка: trekbikes.com

Идеята на Дик била да основе верига от байк магазини, разположени из целите Щати. „Имаше обаче само един проблем“ – разказва по-късно синът на Дик – Джон, в историята на марката, „Идеята не работеше. Магазините губеха пари и баща ми и Бевил решиха да ги затворят през есента на 1975 година“.

Провалът на магазините обаче не обезкуражил предприемачите. Те установили, че за да предложат на пазара нещо, което наистина да зарадва колоездачите, трябва сами да го произведат. Трябвало да създадат нещо специално.

Trek
Снимка: trekbikes.com

Само няколко месеца след затварянето на байк магазините, през пролетта на 1976 година, стартът на производството на рамки с марка TREK бил даден. „Фабриката“ била разположена в хамбар във Ватерло, Уисконсин, а за изработка на рамките се грижели петима души. През първата година от откриването си, TREK произвели общо 904 рамки – туристически, железни, запоени със сребро, ръчно направени и боядисани. Било дадено началото на сбъдването на Американската мечта – марка за велосипеди, готова да отговори на очакванията на най-претенциозните колоездачи, изградила името си с упоритост и постоянно усъвършенстване на технологиите за производство на ръчно направени колела.

Trek History
Снимка: trekbikes.com

Днес фабриката на TREK се намира на по-малко от километър разстояние от стария хамбар, където започнало всичко. Напредъкът, постигнат за последните 40 години, е забележителен и в момента американската марка може да се похвали както с това, че разполага с един от най-богатите каталози (включващ от велосипеди за деца, през шосейни колела, до електрически и маунтинбайкове), така и с притежанието на няколко патента за уникални технологии, свързани с производството на велосипеди. За тях ще ви разкажем в някой от следващите материали на сайта, но още сега можем да отбележим, че марката е създател на технологията OCLV Carbon – най-здравият и лек карбон, наличен единствено в колела TREK и Active Braking System – системата, която не спира „работата“ на задния амортисьор при натискане на спирачката.

1983 е годината, в която TREK произвежда първия си велосипед за планинско колоездене – Trek 850. Няколко години преди това – в края на 1980 г., във фабриката във Ватерло се появява и първата карбонова рамка, дала старт на постоянния стремеж на марката да усъвършенства технологиите си за производство на карбонови колела (днес славещи се като едни от най-здравите и леки в света). С началото на 90-те години, TREK започва да произвежда и първите си хибридни и детски велосипеди, а с пускането на пазара на специални велосипеди, съобразени с нуждите на дамите през 2000 година, TREK започва усилена работа по насърчаване колоезденето сред жените.

Trek

Колела с марката TREK можем да открием в магазин Drop-in на адрес ул.“Г.С.Раковски” 191Б или онлайн на сайта dropin-shop.com. Абсолютно всяко едно колело на марката се ползва с гаранционната програма TREK Care, която осигурява доживотна гаранция на рамките на колелата и за която предстои да ви разкажем. Drop-in, пък e изключителен представител за България на марката TREK.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.