Градски маратон с участие от 21 държави

Новини от "Маратон на приятелството Плевен"

Сподели

Shares

маратон плевен

Ежегодният маратон, посветен на приятелството, в град Плевен премина с изключително широко участие – близо двоен скок на състезателите, които представляваха общо 21 държави. Събитието се състоя в неделя, 21-ви май, и е сред портфолиото от състезания на спортен клуб „Бегач“.

Трасето комбинира градска среда, шосеен участък и олекотена версия на бягане в пресечена местност, в природния парк “Кайлъка”. Състезанието има хубавата традиция да дарява събраните от маратона средства за благотворителна кауза. Тази година те отиват за изграждане на рампа за велосипеди, ролери и скейтборд в Плевен.

В маратона на приятелството участват професионалисти и аматьори в бягането. Те могат да се състезават на четири дистанции 42 км , 21 км, щафета по 10 км и 3 км. Конкуренцията сред състезателите беше сериозна, като българското представителство беше предимно от Северна България. Останалите участници бяха от Германия, Гърция, Ирландия, Буркина Фасо, Италия, Непал, Нигерия, Полша, Румъния, Сърбия, Словения, Испания, Великобритания, САЩ, Франция, Македония, Япония, Турция, Украйна и Кения.

маратон плевен

Представител на последната държава – Аугустус Кипкулей Кипроно, взе първото място сред мъжете в маратонската дистанция (2:30:04 ч.) При жените първа стана българката Габриела Красимирова, която е национална шампионка на спортно ходене за девойки (2:36:34 ч.) Националната състезателка Милица Мирчева се отличи в полумаратона с безапелационна победа (1:20:22 ч.). Тук сред мъжете най-бърз беше Йоло Николов (1:11:23 ч.), който е носител на приза „Най-добър планински бегач” в България за 2011 г. Голям брой деца на възраст между 6 и 12 г. взеха участие в детския маратон.

маратон плевен
Първенците в маратонската дистанция – Аугустус Кипкулей Кипроно, Димчо Мицов, Илия Куцаров

маратон плевен

„Маратон на Приятелството Плевен“ е най-голямото спортно събитие на територията на община Плевен и се организира съвместно от „Бегач“, общината на града и Eyes-Open.

Още за маратона може да научите в интервюто ни с Калин и Таня Иванчеви, част от организационния екип на фестивала.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.