По вълни и вятър с Никола Абаджиев-Коки

1
 

Сподели

Shares

Израснал край брега на морето, от най-ранна възраст закърмен с вятъра и вълните – нищо чудно, че Никола Абаджиев, по-известен и като Коки, е всестранно развит сърфист и най-обещаващото българско име в спорта.

Уиндсърф, кайтсърф, хавайка… няма значение името или вида на дъската (виждали сме го да “пори” и асфалта, с лонгборд и крило за уиндсърф). От невръстен участник на традиционните сърф срещи, които се провеждаха на плажа на Лозенец; до “голямата лига” – уейв състезанието на Ахтопол, организирано от БАЕВС всяка есен: Коки неизменно е сред имената на участниците, и задължително – в някое от първите места на класирането.

Отвъд карането в родните води и участията на местно ниво, в последните две години Коки записа и няколко успеха на международно ниво – повече от сигурен знак, че кариерата му в сърфа тепърва предстои да се развива. Първо, през 2015 година участва в състезанието Master of the Ocean в Доминиканската република, където става трети в кайтсърфа, въпреки че е най-малкият участник и се състезава срещу много по-опитни кайтисти и дори професионални атлети.

През миналата година Коки участва и в последния кръг от Световната купа, организирана от Global Kitesurf Association, в Дакла, Мароко, където се класира на девето място. Тук е мястото да вметнем, че макар да е на 17 години, Коки участва наравно с мъжете – за разлика от повечето състезания, в кайтсърфа няма разделение на мъже и младежи, поради недостатъчно състезатели в джуниър групата. Освен това се състезава в не толкова популярната, но доста по-трудна и зрелищна дисциплина Strapless Hawaian – или кайт с хавайска дъска без страпове. Въпреки че участва само на едно състезание от Световната купа, Коки се нарежда на 25 място в крайното класиране за миналия сезон.

Тази година плановете му включват участие на колкото се може повече състезания от календара, за да може да натрупа повече точки за крайното класиране. Това, разбира се, до голяма степен зависи и от възможностите – от една страна, съчетаването на състезанията с учебната програма (Коки е ученик в в Испанската гимназия), а от друга – с чисто практическата страна на нещата и организирането на пътувания до далечни дестинации, където са спирките на Световната купа.

Бъдещето на Коки и състезателната му кариера добиват съвсем реални измерения и в още едно отношение – в лицето на световната марка RRD, един от най-големите производители на кайтсърф екипировка в света. Преди година, благодарение на Петър Морчев, собственикът на Surf Shop Burgas, Никола се свързва с RRD и подписва договор като техен атлет. Българската марка за неопрени Runawave също го включи в отбора си, събрал млади и силно перспективни сърфисти от цял свят. Самият Коки планира да продължава да кара с цялата си отдаденост, която е показал досега, както и да преследва участия на колкото се може повече международни състезания и все по-добри представяния. Визията му за бъдещето не изключва и участие в Олимпийските игри през 2020. И тъй като сме в сезона на баловете, не можем да избегнем въпроса накъде мисли да се насочи след завършването на гимназия? Засега Коки планира да следва океанология в Португалия – за да съчетае любовта към водата с постоянните възможности за каране.

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието очаквайте интервюто ни със семейство Абаджиеви – лица от корицата и главни герои на броя, с които си говорим за пътувания, приключения и много, много каране по вятър и вълни из целия свят.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Браво на момчето!
    Гръцките българи в Лимнос го подкрепят най-сърдечно, насърчавайки го към победи на тези евенти, на които взима участие!
    Покорявай океаните…..

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.