110 километра около македонската планина Трескавец

Новини от най-престижното съседско състезание по бягане

Сподели

Shares
По стъпките на Крали Марко
Ултрамаратон „По стъпките на Крали Марко“

В края на септември отново предстои маратонът по планинско бягане в съседна Македония „По стъпките на Крали Марко“ (Krali Marko Trails). Бързаме да ви споделим последните новости и този път да ви срещнем с български участници в състезанието, които, помежду другото, държат челни места в последните негови издания.

„По стъпките на Крали Марко“ ще се проведе за седма година и вече е изградило дълга традиция и прекрасна репутация. Състезанието предлага и най-дългата дистанция, която тази година пораства с нови 20 км и още една допълнителна точка за Обиколката на Монблан (общо 5 т. за UTMB). Предстоящото издание ще предложи на участниците общо четири дистанции – от 110, 65, 31 и 16 км. Допълнително се включва и детското трасе от 1 км, на което миналата година се състезават повече от 100 деца. Ултра дистанциите се характеризират с положителни денивелации от съответно – 5300 м и 3000 м. Състезанието се провежда на необикновената планина Трескавец, над град Прилеп. В последните години събитието преминава със сериозно българско участие, като миналата година първите три места при мъжете са все при българи – Ивайло Атанасов, Александър Спасов и Константин Атанасов. Регистрацията за „По стъпките на Крали Марко“ вече тече и може да бъде осъществена онлайн тук.

Следват подробности за състезанието, които ще научите от българските бегачи Константин Атанасов и Мария Николова, взели участие в три поредни издания на „По стъпките на Крали Марко“. От разказа им ще разберете повече за усещането на състезанието и характера на терена, както и интересни истории от минали години. Мария финишира първа на голямата дистанция сред жените три поредни издания, а Константин е три пъти трети сред мъжете. Двамата имат и други интересни участия и постижения. Сред тях е състезанието Olympus Mythical Trail през 2016 г., където Мария се класира втора, а Константин 29-ти. И двамата са завършвали няколко пъти успешно Обиколката на Монблан, като през 2015 г. Мария е 15-та сред жените.

По стъпките на Крали Марко
Мария Николова, първа в дистанция 90 км, Krali Mаrko Trails 2016

Манастири, камънак, гостоприемство, непокътната дива природа. Това са част от думите, с които може да се опише състезанието по планинско бягане „По стъпките на Крали Марко“. Това, което най-много ни мотивира да участваме всяка година, е отношението на домакините и красивите и диви гледки. Освен това състезанието е близо до България – Прилеп е на около 5 ч. път с автомобил от София.

Организацията е много добра – трасето е маркирано добре с бяло-червени ленти. Пунктовете са добре заредени с храна, вода и изотонични напитки, а доброволците са много отзивчиви. Състезанието се организира от клуб по планинско бягане „Трекс“, начело с Трайче Панковски. Събитието дължи много и на хората, които маркират трасето, като от тях наши добри приятели са Жикица Ивановски, Йовица Йованчев, Игор Йовановски. Освен, че активно участват в организацията, те се включват и като състезатели. Жикица е най-добрият македонски ултрамаратонец, един от главните организатори на Кrali Мarko Тrails и неизменно влизащ в челната тройка. През 2015 г., след като спечели състезанието, Жикица се втурна да помага на другите финиширащи, защото времето рязко се влоши – заваля проливен дъжд и имаше нужда някой да им показва пътя в тъмното.

Когато участвахме през 2014 г. за първи път, аз се регистрирах на място, но нямаше номер за мен. Един от организаторите веднага ми отстъпи своя номер, така че се състезавах с името на Данчо Марковски на гърдите. Никога няма да забравя този жест, а с Данчо сме приятели и досега. Всъщност, все повече приемаме КМТ не като състезание, а като повод за среща с нашите приятели от Македония.

По стъпките на Крали Марко
Ултрамаратон „По стъпките на Крали Марко“
По стъпките на Крали Марко
Ултрамаратон „По стъпките на Крали Марко“

Описание на трасето от миналата година, дистанция 90 км:

Стартира от кв. Варош на гр. Прилеп в 23.00 ч. като се бяга по зелени поляни, където има време да загрее човек преди баирите, които следват. След около 5-6 км започва да се драпа по песъчлив склон за да се излезе на асфалтов път и да се стигне до манастира Трескавец над Прилеп, където е първия подкрепителен пункт. От манастира, първоначално по доста стръмен каменист участък, а след това по песъчливи пътеки, се слиза към Прилепското езеро и се започва плавно изкачване по широк път към село Плетвар. Оттам започва стръмно и дълго изкачване към вр. Козяк, който е висок 1742 м. Върхът е увенчан с подобно на диско топка съоръжение. Следва технично слизане по скалист ръб към село Кръстец, още едно леко качване и плавно спускане към манастира Св. Георги Присад. Оттук започва качване към най-дивата част от състезанието. Къде с пътека, къде направо през поляните се качва високопланинско плато и след още едно технично спускане и минаване през манастира Св.Йован в село Небрегово, следва ново качване към Св. Георги Присад и пускане към Прилепското езеро. Оттам започва предпоследното мъчително качване към вр. Единак. Доста е тежко, защото отново се върви почти без пътека и е стръмно. Следва пускане по типичните за този край огромни загладени скали към Дабница и последно качване към Трескавец. Накрая има дълго спускане към Прилеп, увенчано със спускане през една доста стръмна и загладена скала, обезопасена с въжен парапет.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.