„Старо маро“, „old mold“ и новият „беге“ скейт филм

Пълното видео и интервю с режисьора

Сподели

Shares

Публикация, споделена от 🙏📷🎬🎮👌🍯 (@minty_refresh) на

„Старо маро“ е варненски израз, в който ни просветли младият филмов режисьор Мирослав Иванов. Той е създателят на най-новият български филм за скейтбординг – „Old Mold“. Продукцията мина вече две официални премиери, във Варна и София, и вече се разпространява онлайн.

Видеото дава възможно най-реалистичният поглед върху актуалната скейтбординг сцена в България, тъй като Миро е често от другата страна на обектива, познава много добре райдърите и не е късал със скейта в последните 12 години. Другият радващ факт е, че Old Mold ни сблъсква с класическата естетика на тези най-автентични скейт филми на 90-те години, които остават любими както на Миро, така и на нас.

Old Mold се вмества в 16 минути и в него ще видите райдърите Павел Царев, Владимир Иванов, Део Катунга, Явор Стоянов, Стефан Благоев, Иван Иванов, Дими Симеонов, Кристиян Евтимов, Петко Кирев, Любо Славков, Стоян Тодоров, Петко Митев, Велико Балабанов, Кристиян Генчин и много други.

Самият Миро снима скейтбординг от дълги години, както и други теми – работил е в няколко студиа, онлайн медии и телевизии. Повече за него и проектът Old Mold ще научите в следващото интервю.

360: Здрасти, би ли се представил с няколко думи на аудиторията ни?
М: Казвам се Мирослав Иванов. Гледам да запълвам времето си, като правя видеа – от измислянето на самата идея до реализирането й. Харесва ми да изобразявам идеите си пред хората под тази форма. Това е втората ми страст, но първата ми е скейтът. Така изскочи и идеята за филма Old Mold.

360: Old Mold е твой личен проект или има и други участници?
M: Old Mold е общ проект между мен и хората, участващи в него. Преди известно време решихме да направим филм, който да не е обвързан с никакви брандове, да съберем хората, които имат да покажат най-много какво се случва на скейт сцената. Идеята на видеото е да покажем, че няма значение какъв си – ако имаш силен характер и успяваш да го изобразиш в сериозни трикове на дъската, си достоен за уважение. Наградата от това е, че преживяваме едни уникални моменти заедно, обикаляйки из целия свят и всичко остава запечатано на лента, проявена в този филм.

360: От колко време не е излизал български скейт филм? Идеята за продуциране на Old Mold спонтанна ли е или е отлагана дълго време?
M: Почти всяка година излизат български скейт видеа,но със сигурност може и трябва да са повече. Аз съм снимал много различни проекти, но едно от най-трудните неща за снимане е скейта. Old Mold е видео, което е снимано около пет години. Със сигурност трябваше да излезе по-рано. Но, както казах, трудно е, пък и така се събраха едни от най-интересните и уникални кадри.

360: Защо името на филма не е на български? Какъв е смисълът му, освен че във филма са ползвани стари кадри?
М: Името е на английски, за да имаме покритие и извън България. Триковете във видеото са на достойно ниво, могат да се конкурират с тези в чужбина. Освен че името подсказва, че кадрите са стари, набляга и на варненското във филма – “старо-маро“. Има и още няколко значения, но ще ви оставя да се досетите.

360: Предполагам, че си присъствал на някоя от премиерите, а и със сигурност си получил обратна връзка от приятели. Какви бяха най-честите коментари?
М: Направихме премиера във Варна и в София по едно и също време. Точно след края на филма всички си званяха и се поздравяваха, беше голямо събитие. Радвам се, че толкова хора се появиха, за да видят двата парка “Hale 3” и ‘’ Five High”, и да подкрепят филма.

360: Ще ни издадеш ли кой е най-добрият скейт трик, заснет в Old Mold?
М: Не знам как да определя кой е най-добрият трик във видеото,но със сигурност любимата ми част е на Павката. Отдавна не е изкарвал нещо толкова дълго със толкова силни трикове. Затова и на много други хора им е любима.

360: Гледаш ли много чуждестранни филми със скейтбординг? Можеш ли да ни препоръчаш някой, който те е впечатлил напоследък?
Напоследък не гледам много скейт филми. Вече се гледат по-скоро къси видеа до 2 минути, никой няма време за повече. В забързан век живеем. Но едни от най-силните, които са ми повлияли на стила за скейт видеа, са продукциите на “Girl” и “Lakai”.

Следва пълното видео, приятно гледане!

Може да държите Миро под око за предстоящите му интересни проекти в профила му в Инстаграм: @minty_refresh

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.