Да полетиш отново

0
 

Сподели

Shares

Freeboern Air Sports

Daniel is the first ever adaptive paraglider trike launch at Makapu’u! And the team absolutely crushed it! #FlyAgain #Freeboern #AdaptiveAthlete #FlyTheEarth #SwingParagliders #ChallengedAthleteFoundation #ProjectAirtime

Още от детските години, животът на Дани Веласко винаги е бил обвързан с активностите на открито, с приключенията и приключенските спортове. Дани израства в Колумбия, заобиколен от прекрасните Анди, където постепенно започва да навлиза в света на планинското колоездене и летенето с парапланер. Животът му го отвежда в Хавай през 2000 година – перфектното място, на което се запознава отблизо с водните спортове, и където съчетава уменията си в планинското колоездене и трейл бягането с ново предизвикателство – плуване в открити води. Целта на Дани е да навлезе в света на едно ново предизвикателство – състезанията по триатлон. Разбира се, успява – неколкократно Дани Веласко участва в различни триатлони, сред които и Xterra World Championships.

Инцидентът се случва по време на полет с парапланер. Един опасен завой и Дани Веласко започва да се върти към земята с ужасяваща скорост. Пада, а случилото се го оставя в инвалиден стол за следващите години. Страстта на Дани към природата, приключенските спортове и по-специално – летенето, никога не угасва. След инцидента идва нова цел – да успее да полети отново сам. В изпълнението ѝ се включват редица хора – приятели и познати на Дани, а сред едни от главно действащите лица в осъществяването на най-голямата мечта е и българският парапланерист Весо Овчаров.

Следващите редове са посветени на това как с много мотивация, енергия и усилия, всичко е възможно. Възможно е да полетиш с парапланер, когато краката ти „не работят“, когато не можеш да разчиташ на нищо друго освен на собствената си силна вяра и на дружина добри приятели, повярвали, че невъзможното просто отнема повече време.

Разказва Весо Овчаров.

Fly Again, Весо Овчаров
Снимка: Весо Овчаров

„През ноември 2013 година посетих Хавай с колеги и с идея да летим и заснемем красотите на природата през призмата на нашия спорт. Вместо това обаче, се натъкнахме на нещо далеч по-вълнуващо и въздействащо – запознахме се с Дани, професионален спортист и състезател по триатлон, сърфист, пилот и прочие, който за съжаление остава в инвалиден стол, след като е пострадал при инцидент, летейки.

Въпреки това неговият дух и усмивка бяха толкова ярки и въздействащи, че промениха курса на нашето пътуване. Веднага осъзнахме каква е целта ни – да върнем Дани във въздуха.

Първият му полет след инцидента беше в тандем с мен и смея да твърдя, че именно този полет даде на Дани мотивация и желание да успее да полети отново сам. Когато се върнахме от Хавай, направихме филм за него с цел да намерим финансиране за специализирана екипировка, с която Дани да може да лети.“

Хавайският филм на Веселин Овчаров
Тандемният полет на Весо и Дани

Три години минават откакто филмът за мечтата на Дани – Fly Again, излиза на бял свят. След многобройни опити и всеобщи усилия, тази година екипировка най-накрая е набавена. Друг голям атлет, претърпял инцидент и успял да проходи, също участва активно в проекта за осъществяване мечтата на Дани. Това е Джъстин ван Боер, който намира финансиране, с чиято помощ идеята Дани да бъде върнат във въздуха е продължена. Весо Овчаров бива поканен отново в Хавай, за да участва в сбъдването на тази огромна, колкото цялото небе, мечта:

„Финалният“ един месец беше изключително емоционален. Целият екип се събра и даваше всичко от себе си, за да тренираме Дани и да го подготвим. Аз живях с него в къщата му и го тренирах от сутрин до вечер. Минахме през големи трудности, защото Дани почти изцяло беше изгубил уменията си на пилот – не можеше дори да вдигне крилото, какво остава за това да го контролира и да лети безопасно. Контролът на крилото е комплексно двигателен процес и е изключително трудно, ако трябва да го управляваш, без да можеш да разчиташ на мускулите на корема и краката си. Дани обаче доказа, че няма невъзможни неща и за две седмици усвои контрола дотолкова, че безопасно реализирахме редица полети от върха Халеакала (3000 м) – вулкан със сериозни условия, в Мауи.“

Chris Hoyte

Daniel’s first crater flight! Thank you to all who helped make this dream a reality.

„След тези две седмици започнахме да кроим амбициозни планове да отведем Дани на Оаху, където условията позволяват да се лети с часове във въздуха. Така и направихме, а уменията на Дани бяха затвърдени и подобрени. След още две седмици летене нон-стоп и тренировки на земята, Дани вече летеше наравно с нас. Всички бяха стъписани и невероятно щастливи от факта, че Дани вече не беше прикован в инвалидния стол, а се беше „превърнал“ в свободна птица.“

Мотивацията и идеите на екипа, помогнал на Дани да полети отново не спират дотук обаче:

„Следващата цел, която сме си поставили, е да произведем нов филм, с чиято помощ да намерим ново финансиране, с което да отидем заедно с Дани в Щатите, където да направим прекосяване от Мексико до Канада с полети в екип.“ – казва Весо Овчаров за това, което предстои.

Пълният филм Fly Again, пък можете да гледате в плейъра по-долу:

Fly Again from FLYTHEEARTH on Vimeo.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.