Българска федерация по мотоциклетизъм – на всяка цена

0
 

Сподели

Shares

Проблемите на Българската федерация по мотоциклетизъм намериха разрешение по един нетрадиционен и абсолютно нетипичен начин. Президентът на БФМ Богдан Николов ипотекира свой личен имот, като така е осигурил необходимата сума, за да бъде възстановен лиценза на федерацията и да бъдат изчистени задълженията към промоутъри и световната централа.

След това действие на Богдан Николов, България отново може да кандидатства за домакинство на кръг от Световния шампионат по мотокрос, а всички наши пилоти да карат с български лиценз на международни състезания в чужбина.

„Парите, които трябваше да изплатим, бяха около 850 000 евро. Последното нещо като недвижимо имущество го ипотекирах, за да върнем лиценза си и отново нашите състезатели да карат за България, а не както в последните три години от името на катарската федерация, чешката, румънска и македонска. Ако не го бях направил, според новите правила на ФИМ губехме абсолютно всички права като федерация в световен план и можеше само да си организираме републикански шампионати, което няма да бъде честно спрямо усилията, труда и успехите, които имаме през последните 10 години на международната сцена. Моето решение да заложа всичко не е от вчера, но това е последното, което мога да направя, за да се върнем отново сред световния елит”, сподели на среща с медиите Богдан Николов.

„Не може толкова успешен спорт като мотоциклетизма да бъде тотално неглижиран от управляващите. Не може и не бива да имаме прекрасни състезатели, които да карат с лицензи от друга държава. Срамно е. Не разделям спортовете на олимпийски и неолимпийски, но когато имаш постижения и резултати, те трябва да бъдат уважавани от всеки човек в държавата. Този уикенд в Плевен ще бъдат над 100 пилоти от няколко държави за пистовия шампионат и за първия кръг на СуперМото. Със сигурност поне 5-6 хиляди зрители ще дойдат да гледат. Трябва ли заради няколко човека да изтрием и закрием един спорт, който носи толкова престиж и реклама за България”, допълни Румен Петков, председателят на Гран При България.

Богдан Николов започва да се занимава с мотоциклетизъм през 1972 година. Като състезател има 21 титли, включително е бил три пъти шампион на Източна Европа. През 1988 година е европейски шампион в категория 80 кубика, а през 1992 г. става световен шампион в състезанията със серийни модели. Богдан Николов е председател на Българската федерация по мотоциклетизъм от 1994 година.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.