Най-новото, осмо чудо на света, заплашено от масов туризъм

 
0

Сподели

Shares

Изключително трудна за достигане, съхранила история на 3 милиона години и със собствена екосистема – пещарата Сон Доонг, скрита дълбоко в джунглата на Виетнам е най-новото чудо на света, и със сигурност отговаря на “титлата” си.

Открита едва преди осем години, пещерата става достъпна за хората чак през 2013 г., което я прави едно от най-непознатите места на Земята. В продължение на три милиона години светът вътре е останал недостъпен за външни влияния, но дори и днес само единици приключенци и изследователи са имали възможността да видят вътрешността на пещерата. Само за да достигнеш входа на пещерата, трябва да се спуснеш близо 700 фута, а трекингът дотам отнема няколко дни през безпощадните условия на джунглата. Към момента годишно се издават едва 600 разрешения за пещерата, което допълнително ограничава бройката на посетителите. Тоест, засега много повече хора са били на Еверест, отколкото вътре в Сон Доонг.

виетнам

Има обаче опасност цифрата да нарастне главоломно в следващите години. Към пещерата в момента има огромен интерес както от държавни, така и от частни инвеститори. Теухните планове включват изграждането на лифтово съоръжение, с което в Сон Доонг на ден ще влизат повече хора, отколкото през всичките й три милиона години съществуване до ден днешен.

Към момента в пещерата живеят единствено насекоми, птици и летящи лисици. Съществуващата екосистема вътре е абсолютно недокосната от промените във външия свят – нещо, което със сигурност ще се промени, ако плановете за посторяването на лифт с капацитет от 1000 души на час станат реалност.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.