Разчупи работната седмица

Работа-вкъщи-работа не е живот - градът и околностите му предлагат много повече дори в делничен ден

0
 

Сподели

Shares

Дните са все по-дълги, вечерите – по-топли. С приключването на работните задължения, ни остават няколко часа, които са предостатъчно да раздвижим тялото, да разтоварим напрежението и да презаредим батериите.

Спорт след работа

ЗАЩО?
Физическата активност стимулира отделянето на комплекс от химикали в мозъка, които те карат да се чувстваш по-щастлив и отпочинал, подобряват увереността и повдигат самочувствието. Освен това, движението ще помогне на по-доброто разпределение на кислород и полезни вещества в клетките, което пък ще повиши нивото на енергията ти. С други думи, колкото и да те скапва работния ден, няколко часа по-късно ще си забравил за умората и лошото настроение. Като допълнителен бонус идва повишеното качество на съня, вследствие на физическата активност, така че да се събудиш на следващия ден отпочинал и готов за нови предизвикателства.

Мозъкът използва 20% от кислорода и кръвта, съдържащи се в тялото, така че ако искаш той да работи по-добре, дай му повече кислород. Дишай дълбоко, интензивно, накарай сърцето да помпа здраво. Сигурно си чул – заседяването е новото тютюнопушене. Ако искаш да намалиш вредното въздействие на дългите часове в офиса и пред компютъра, няма по-добър начин от това да прекараш няколко часа в приятно натоварване на тялото и разтоварване на душата. Още повече – на открито, и в приятна компания.

Спорт след работа

НАКЪДЕ СЛЕД РАБОТА?
Ако се чудиш с какво да разнообразиш режима работа-вкъщи-работа – подбрали сме ти няколко подходящи занимания, с които да разчупиш ритъма на ежедневнието, в града или съвсем близо до него. Всички те са леснодостъпни, не изискват кой знае колко организация или средства, и са повече от подходящ завършек на работния ден.

Вечерно с колело на Витоша
Защо да не отидеш на работа с колело? В много от случаите това е по-бързият начин за придвижване в града, и действа освежаващо за начало на работния ден. А в края му имаш безценно средство за разтоварване от ежедневието – въртенето нагоре към планината гарантирано ще смъкне напрежението. Хващаш бул. България в посока към Бояна и Копитото. Ако предпочиташ шосейното каране, можеш просто да въртиш нагоре, докато изхабиш негативните емоции и се заредиш с чист планински въздух. За спускачите – от Тихия кът, само на 10-ина минути бутане (пресича се пътеката за Златните мостове и се продължава нагоре), вляво се излиза на приятна single track пътека, която отвежда до Княжево. Там вело-вечерта завършва в култовата кръчма Дедо Мацо в Княжево, с изчистено съзнание и добре подкрепено тяло.

Спорт след работа

Маршрут: НДК – Бояна – Тихия кът – Княжево – Борис – НДК
Тръгване от София: 18 ч.
Транспорт: колело
Време за стигане до спота: 1.20 ч.
Време на спускане: 20 -30 мин.
Дистанция общо: 30 км
Денивелация: 605 м
Тип колело: АМ, Enduro, XC, шосейка
Екипировка: каска, протектори, маска, ръкавици
Цена: 0 лв. (не броим Дедо Мацо)
Период: май – септември

Друг приятен вариант за крос кънтри каране е по трасето на Обиколката на Витоша. Дали ще заходиш от Бояна или Драгалевци, няма значение – важното е да стигнеш до пътеката, оттам насетне един час въртене в една от двете посоки действа страхотно разтоварващо.

Спорт след работаСпорт след работа

Полети над София
Докато седиш на бюрото в офиса, може и да ти се струва почти невероятно, че само след няколко часа може да си високо в небето и да се рееш свободно, над всички хора, коли и задачи. Не е никак трудно, обаче, още по-малкото – невъзможно. Трябва само да се придвижиш до Голи връх – това най-лесно става със собствен (или градски) транспорт до Драгалевци и оттам с такси. Горе си точно в момента, в който вечерното слънце облизва платото и горната част на Комините. Един скок и се потапяш в хармонията, която само летенето може да даде. София остава в краката ти, започваш да дишаш леко, много по-леко. Щом можеш да полетиш след работа, можеш да се справиш и с всичко останало. А дори да не си парапланерист, винаги може да опиташ полет в тандем

Маршрут: София – Драгалевци – Голи връх – Комините
Тръгване от София: 18 ч.
Транспорт: лек автомобил + такси
Време за стигане до спота: 1.30 ч.
Време на полет: 20-60 мин.
Екипировка: крило, каска, протектори (ако нямате собствена екипировка или не сте летели преди, винаги може да опитате полет в тандем)
Цена: 10 лв. гориво (или билетче за градския до Драгалевци) + 20 лв. такси
Период: април – октомври

Останалите варианти за следработни активности, включително уейкборд, пантене, катерене и лонгборд, ще намерите в брой ПРОЛЕТ 2017 на Списанието. Търсете го в спортните магазини, книжарници, големите търговски центрове, разпространителската мрежа в цялата страна и всички обекти на ОМV, Lukoil, Eco и Shell, както и по репове и супермаркети в България. Ако сте пропуснали предишен брой, не се притеснявайте – свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.