Wild home dreamers: между снежните склонове и океанските вълни

Сподели

Shares
Бианка и Ники в Бали
снимка: Б&Н архив/ Бианка и Ники в Бали, Индонезия

Wild home dreamers, това са Бианка и Ники, които преследват страхотни места за сърф и ски по широкия свят. Запознавали сте се с тях в Брой Лято 2016, в който ни разказаха за тримесечното си сърф пътешествие по Атлантическото крайбрежие. Нашият екип редовно черпи позитивни вибрации от техните многобройни приключения, следейки абсолютно вдъхновяващия им блог wildhomedreamers.blogspot.com

Освен много сполучливите снимки и видеа от многобройни красиви кътчета на света, това, което толкова харесваме в wildhomedreamers, е житейската им философия: те вярват, че щастието се крие в мимолетните специални моменти и малките неща. Сред най-актуалното съдържание на блога им в момента се намират две кратки филмчета – едното на ски из българските планини, а второто на сърф в иконичното място, Бали. Оказва се, че Ники и Бианка понякога поместват тези два спорта в един и същи сезон. Това ни провокира да ги попитаме как ските и сърфа се комбинират, припокриват и допълват, а оттам се родиха и други въпроси.

Интервюто ни с двамата продължава след презентацията на двете филмчета.


video by Сашко old surf

360: Здравейте, много сме щастливи, че ни отделихте малко време и прекрасни снимки, с които да ви представим на читателите ни. Започваме с въпросите!
В блога си звучите точно като мечтатели, романтици. Бихме добавили тук, може би хипита? Как бихте описали себе си и начина си на живот?

Б&Н: Ами, хипита, е малко далече…Романтици и мечтатели звучи готино, но да не забравяме, че ние работим и се борим с отговорностите на ежедневието като всички други и понякога се налага да сме супер реалисти. Просто не се плашим от стереотипи от сорта на “трябват ти много пари за да пътуваш”, “екстремните спортове са за вятърничави хора, без отговорности”, “в колата си спят само бездомници” и т.н.

360: В кои държави сте били?
Б&Н: За сърф сме обиколили почти всичко “на оферта” в Европа, с ниско тарифни авиокомпании или лесно достъпно с кола. За ски, едно време се ходеше до Австрия, но сега основно се наслаждаваме на добрите условия в България. Но накратко, това са Гърция, Турция, Хърватска, Португалия, Испания, Италия, Франция, Австрия, Германия, Швейцария. Даже и до Албания Ники си е правил трип, да види става ли за сърф. Не ставаше. Индонезия си остава най-любимо място.

360: На колко сте години?
Н: Аз гоня трийсетака, а Бианка ще направи 26 през лятото.

360: В пътешествията ви кое е по-важно, срещата с нови места или спортните изживявания?
Ами те двете са неделима част, но има и още ужасно много. Непознатите култури, природа, начин на живот, изкуство, история. Всичко отваря кръгозора и вдъхновява, а практикуването на екстремни спортове е просто още един начин да се слееш с месната среда, да се запознаеш с невероятни хора и да изживееш в пъти повече от обикновения турист.

wildhomedreamers
снимка: Б&Н архив/ Атлантическото крайбрежие на Франция

360: Ники, какво ти носят ските и какво ти носи сърфът?
Б&Н: Още като дете се возех по пистата с чифт ски на краката, но чак в гимназията, когато открих чудовището фрийстайл и фрийрайд ски, този спорт намери истинското си място в живота ми, което има и до днес. Ските ми носят свободата да летя, да изразявам себе си така, както ми харесва да се виждам, заобиколен от планини и тишина. Както всеки спорт, те каляват духа, но също развиват въображението и те правят по-силен в много отношения.

360: Кой от двата спорта е по-близо до душата ви? Има ли общи неща, по начина по който преживявате двете?
Б&Н: Не можем да избираме между два спорта, особено, когато единият е в планината, а другият – във водата. Иначе, готиното на сърфа е, че е лишен от килограми екипировка, транспорт, лифтове и т.н. Когато караш сърф си сам в океана, заобиколен от безкрайността на водата, чувстваш се малък и нищожен, изваден от естествената си среда. Чисто физически, допирът на водата и усещането, че си подчинен изцяло на нейните желания, носи невероятно успокоение, но и налага извънредна концентрация. Духовно, усещането за принадлежност към едно безкрайно цяло е причината, според нас, толкова много хора по целия свят да са влюбени в сърфа.

wildhomedreamers
снимка: Бобо Стефанов/ Кадър с Ники от Рила

360: Бианка, ти си по-често зад кадър. Интересно ни е, какво караш и кой е твоят любим спорт?
Б: Ами да, факт е че по-често снимам, но не ми пречи от време на време да влизам във водата със сърф или да се радвам на планината със сноуборд. В града карането на лонгборд също ми е супер радост! Според мен, не е нужно да си адски добър, за да разбираш и оценяваш удоволствието от екстремните спортове. Аз лично просто съм благодарна и щастлива, че намериха място в живота ми и го обогатиха толкова много! Определено нямам хъса, с който Ники подхожда към всеки спорт, но пак се радвам като малко дете на всяка хваната вълна или заснет трик.

360: Ники, ти караш ски от дълги години, както много от нас. Как обаче се запали по сърфа и кога?
Н: Преди много години Иван от Boardshop ме заведе на морето и ми даде сърф дъска. Още щом влезнах в развълнуваното Черно море, в сърцето си станах сърфист. Следват години борба на самоук ентусиаст в буреносни условия. Запалих и разни приятели, запознахме се с други като нас, почнахме и да пътуваме и сега вече сърфът е неделима част от живота ни.

360: Двамата как се запознахте?
Б&Н: На плажа, в бар, на улицата, чрез общи познати, никой вече не си спомня точно…

360: Мечтаете за див дом. А в какво пътувате, как/ къде живеете по време на пътешествие?
Б&Н: Пътуваме на ръба между икономията и лукса, ха ха. Пътуваме с кола, самолет, моторче, автобус, на стоп… Всичко зависи от конкретното преживяване. Понякога се глезим, когато имаме пари, понякога пък решаваме да мизерстваме само и само да си удължим пътуването. Важното е да се разберем помежду си и да решим заедно дали този път ще го играем “клошари” или “гъзари”. (усмивки)

Бианка
снимка: Гого/ Бианка между сърф сесиите в черноморския курорт Лозенец

360: Имате страхотни снимки в блога си. Видеата ви също са много сполучливи. С каква техника снимате и каква е философията за естетиката, която създавате?
Б&Н: Благодаря! За сърф се налага човек да има приличен фотоапарат и телеобектив, иначе не става. Ски видео може да се направи и с по-нов телефон, вече има много добри програми за пост продукция. Дроновете предлагат една нова и различна перспектива, която нямаме търпение да развием. Все пак, и на двамата ни липсват някои технически познания, за което постоянно работим. Не е толкова просто, нито снимането, нито обработката, човек трябва да посвети доста време. Надяваме се в бъдеще да напреднем и да предлагаме интересни и вдъхновяващи материали за повече хора. Естетиката, на която залагаме, е вдъхновена от собственото ни виждане за света, не ни се иска да попадаме в стереотипи..

Бианка в Индонезия
снимка: Б&Н архив/ На лодка в Индийския океан

360: Къде още искате да отидете?
Б&Н: Има много малки и не толкова малки местенца из океаните, които си мечтаем да видим. Също и винаги искаме да се връщаме в любими градове из Европа и по света. Истории и кадри от последните ни пътувания се намират в блога ни: wildhomedreamers.blogspot.com

wildhomedreamers
снимка: Бианка и Ники архив/ Пейзаж от италианското крайбрежие
Ники на сърф
снимка: Бианка и Ники архив/ Ники по вълните в Лoмбок, Индонезия
wildhomedreamers
снимка: Бианка и Ники архив/ Пейзаж от Бали, Индонезия
Бианка на лонгборд
снимка: Бианка и Ники архив/ Лонгборд във Франция
Ники на сърф
снимка: Бианка и Ники архив/ Френското крайбрежие
wildhomedreamers
снимка: Бианка и Ники архив/ Френско крайбрежие
Ники на ски
снимка: Бобо Стефанов/ Ники на Рилски езера

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.