По-различният Kongur Air FestДата на събитието: 09.06.2017
0

Сподели

0Shares
0 0
Kongur Air Fest_by Stefan Iliev
снимка: Стефан Илиев

Дори наименованието на една от дисциплините в планинското колоездене да се асоциира на пръв поглед със слизане надолу, има едно място в България, на което “даунхил” означава “излитане”.

Kongur Air даунхил трасето в подножието на връх Конгур, или най-високоскоростният терминал за излитане на българска територия, за пореден път ще предизвика уменията на планинските колоездачи, но тази година трасето ще стане домакин на байк уъркшоп/семинар.

Целта на уъркшопа ще бъде предаване на опит от про байкъри към такива, които са различно напреднали в колоезденето или фрийрайда, а идеята e опитът и знанията да бъдат предавани, за да се подобрява културата на колоездене в страната.

Kоngur Air Fest
Kоngur Air Fest

Ежедневно, в рамките на фестивала, двама ментори с помощта на местни опитни райдъри ще провеждат оглед на трасето и тактическо обучение, последвани от каране по трасето. В обучението ще бъдат дискутирани важни моменти като заход, засилка и контрол във въздуха при преминаването през даден скок, както начина на завиване и изборът на линии при спускането с колело. В него колоездачите в дисциплината даунхил ще имат възможността да карат заедно с ментор, който ще има за задача да предаде опита и уменията си.

Ментор на събитието ще бъде Яник Граниери – атлет на Red Bull и един от най-добрите слоупстайл/фрийрайд състезатели.

Обучението по спускане тази година ще бъде част от уникалния за страната ни фестивал за екстремни и алтернативни активности Kongur Air Fest. В дните между 9-и и 11-и юни град Петрич и районът около трасето ще бъдат притегателна сила за всички, които искат да се заредят с адреналин от екстремното излитане.

Kongur Air Fest_by Stefan Iliev
снимка: Стефан Илиев

Трасето, разположено на територията на планина Беласица, вече с право си е спечелило славата на едно от най-трудните в страната. За събитието тази година организаторите на Kongur Air и архитекти на трасето – клуб VIVO, подготвят нов сегмент по трасето, който ще включва няколко скока, подходящи за изпълняването на стънтове, както задни и предни салта 360, corkscrews и други трикове. За предварителната тренировка пък, организаторите са подготвили въздушна възглавница, Air Bag.

Участието в уъркшопа ще става единствено чрез предварително записване на сайта на клуб „Виво“ – vivo-mtb.com, където съвсем скоро ще бъде публикувана формата.

По традиция, полети ще бъдат изпълнявани не само от колоездачите, които ще хвърчат, „изстреляни“ от големите скокове на трасето, но и от редица парапланеристи, които ще изпълняват соло и тандемни полети от подножието на връх Конгур.

Тази година парапланеристкото събитие ще съчетава елементи на състезание със семинар, целящ предаване на знания и опит от про-пилоти към такива, които са различно напреднали в спортното XC летене. Състезанието и семинарът по парапланеризъм са организирани от клуб Sky Camp.

Kongur Air Fest_by Stefan Iliev
снимка: Стефан Илиев

Ежедневно, в рамките на трите дни на фестивала, менторите – единстевният български атлет на Red Bull – Пилотът веселин Овчаров и българският парапланерист и Европейски шампион в дисциплината cross country – Ясен Савов, ще правят метеорологични прогнози, на база на които ще бъде определяна задачата за деня. Особеното е, че пилотите с различен опит ще изпълняват задачата с различен диаметър на GPS точките, служещи за отчитане на маршрута, което означава, че по-опитните пилоти ще изминават по-голяма дистанция по маршрута. Освен това всяка вечер ще бъде правен анализ на задачата с цел дискутиране и определяне на най-добрата тактика за изпълнението ѝ.

Местата и в двата уъркшопа са ограничени. Максималният брой парапланеристи, които ще могат да участват, е 60, а колоездачи – 30. Желаещите да участват в някой от двата семинара, трябва да се запишат предварително онлайн:
Записване колоездачи
Записване парапланеристи

При непопълнена бройка, ще бъде възможно записване и на място. Цената на всеки от уъркшопите е 90 лв. с предварително записване и 110 лв. със записване на място.

Kongur Air Fest_by Stefan Iliev
снимка: Стефан Илиев

Разбира се, фестивалът ще бъде наситен и с още много атрактивни дейности, в които ще можем да вземем участие. Повече за тях обаче, организаторите ще разкриват с наближаване на Kongur Air Fest 2017.

Програма за Kongur Air Fest 2017
Програма за Kongur Air Fest 2017

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.