По-различният Kongur Air Fest

0


Дата на събитието: 09.06.2017

Сподели

Shares
Kongur Air Fest_by Stefan Iliev
снимка: Стефан Илиев

Дори наименованието на една от дисциплините в планинското колоездене да се асоциира на пръв поглед със слизане надолу, има едно място в България, на което “даунхил” означава “излитане”.

Kongur Air даунхил трасето в подножието на връх Конгур, или най-високоскоростният терминал за излитане на българска територия, за пореден път ще предизвика уменията на планинските колоездачи, но тази година трасето ще стане домакин на байк уъркшоп/семинар.

Целта на уъркшопа ще бъде предаване на опит от про байкъри към такива, които са различно напреднали в колоезденето или фрийрайда, а идеята e опитът и знанията да бъдат предавани, за да се подобрява културата на колоездене в страната.

Kоngur Air Fest
Kоngur Air Fest

Ежедневно, в рамките на фестивала, двама ментори с помощта на местни опитни райдъри ще провеждат оглед на трасето и тактическо обучение, последвани от каране по трасето. В обучението ще бъдат дискутирани важни моменти като заход, засилка и контрол във въздуха при преминаването през даден скок, както начина на завиване и изборът на линии при спускането с колело. В него колоездачите в дисциплината даунхил ще имат възможността да карат заедно с ментор, който ще има за задача да предаде опита и уменията си.

Ментор на събитието ще бъде Яник Граниери – атлет на Red Bull и един от най-добрите слоупстайл/фрийрайд състезатели.

Обучението по спускане тази година ще бъде част от уникалния за страната ни фестивал за екстремни и алтернативни активности Kongur Air Fest. В дните между 9-и и 11-и юни град Петрич и районът около трасето ще бъдат притегателна сила за всички, които искат да се заредят с адреналин от екстремното излитане.

Kongur Air Fest_by Stefan Iliev
снимка: Стефан Илиев

Трасето, разположено на територията на планина Беласица, вече с право си е спечелило славата на едно от най-трудните в страната. За събитието тази година организаторите на Kongur Air и архитекти на трасето – клуб VIVO, подготвят нов сегмент по трасето, който ще включва няколко скока, подходящи за изпълняването на стънтове, както задни и предни салта 360, corkscrews и други трикове. За предварителната тренировка пък, организаторите са подготвили въздушна възглавница, Air Bag.

Участието в уъркшопа ще става единствено чрез предварително записване на сайта на клуб „Виво“ – vivo-mtb.com, където съвсем скоро ще бъде публикувана формата.

По традиция, полети ще бъдат изпълнявани не само от колоездачите, които ще хвърчат, „изстреляни“ от големите скокове на трасето, но и от редица парапланеристи, които ще изпълняват соло и тандемни полети от подножието на връх Конгур.

Тази година парапланеристкото събитие ще съчетава елементи на състезание със семинар, целящ предаване на знания и опит от про-пилоти към такива, които са различно напреднали в спортното XC летене. Състезанието и семинарът по парапланеризъм са организирани от клуб Sky Camp.

Kongur Air Fest_by Stefan Iliev
снимка: Стефан Илиев

Ежедневно, в рамките на трите дни на фестивала, менторите – единстевният български атлет на Red Bull – Пилотът веселин Овчаров и българският парапланерист и Европейски шампион в дисциплината cross country – Ясен Савов, ще правят метеорологични прогнози, на база на които ще бъде определяна задачата за деня. Особеното е, че пилотите с различен опит ще изпълняват задачата с различен диаметър на GPS точките, служещи за отчитане на маршрута, което означава, че по-опитните пилоти ще изминават по-голяма дистанция по маршрута. Освен това всяка вечер ще бъде правен анализ на задачата с цел дискутиране и определяне на най-добрата тактика за изпълнението ѝ.

Местата и в двата уъркшопа са ограничени. Максималният брой парапланеристи, които ще могат да участват, е 60, а колоездачи – 30. Желаещите да участват в някой от двата семинара, трябва да се запишат предварително онлайн:
Записване колоездачи
Записване парапланеристи

При непопълнена бройка, ще бъде възможно записване и на място. Цената на всеки от уъркшопите е 90 лв. с предварително записване и 110 лв. със записване на място.

Kongur Air Fest_by Stefan Iliev
снимка: Стефан Илиев

Разбира се, фестивалът ще бъде наситен и с още много атрактивни дейности, в които ще можем да вземем участие. Повече за тях обаче, организаторите ще разкриват с наближаване на Kongur Air Fest 2017.

Програма за Kongur Air Fest 2017
Програма за Kongur Air Fest 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.