Харвард отива в Хималаите – къде са границите на човешките възможности

0
 

Сподели

Shares

Монаси със „свръхчовешки“ способности показват на учените това, което всички ние можем да направим.

Харвард отива в Хималаите
снимка: Collective Evolution

Очарователно е само да се помисли колко древни учения ни казват, че хората имат възможност да развият невероятни способности чрез различни техники. Някои от тези техники, известни като сидхи в йога традицията (от санскрит, означаваща „съвършенство“) включват медитация, статични танци, барабанене, молитва, пост и еуфория.

В будизма например, е признато да имаш „свръхчовешки“ способности. В действителност Буда очаква от учениците си да могат да постигнат тези способности, но и да не се отклоняват от тях.

Професорът по будистки и тибетски изследвания в университета в Мичиган Доналд Лопес-младши описва многото способности, приписвани на Буда:

„Пълното познаване на всеки един от собствените си минали животи и тези на други същества, способността да се четат мислите на другите, способността да създадете двойник на себе си, способността да се издигнете във въздуха… Въпреки че той преминава в нирвана на възраст от осемдесет и една години, той би могъл да живее „цяла вечност или до края на вечността“, само ако той е бил помолен да направи това.“

Харвард отива в Хималаите
снимка: Buddist culture

Има и друг пример за знанията, както са описани от Свами Рама в „Да живееш с хималайски учител“:

„Никога преди не бях виждал човек, който може да седи без да мига с клепачи осем до десет часа, но това умение е много необичайно. Той се издигаше на седемдесет и пет сантиметра по време на медитациите си. Ние измерихме това с канап, който по-късно беше измерен с рулетка. Бих искал да стане ясно, макар че като вече казах, аз не считам, че левитацията може да бъде духовна практика. Това е напреднала практика на пранаяма с прилагане на ключалки. Този, който знае за връзката между маса и тегло разбира, че е възможно да виси, но само след дълга практика.

Той също имаше силата да трансформира материята в различни форми, като смяната на камък в бучка захар. Едно след друго, следващата сутрин той направи много такива неща. Той ми каза да докосна пясъка – и песъчинките се превърнаха в бадеми и кашу. Аз бях чувал за тази наука преди и знаех основните й принципи, но твърдо не вярвах на такива истории. Аз не съм изследвал тази сфера, но съм напълно запознат с главните закони на науката.“

Харвард отива в Хималаите
снимка: training-zhengzhou-china

Много от тези истории съществуват в рамките на литературата и науката, но те са само истории, докато читателите да решат дали заслужават доверието им. Разбира се този, който одобрява различни древни учения, ще бъде по-склонен да вярва, че те са повече от просто истории и приказки. С вещина, хвърляйки светлина върху възможните истини на древната мистика, не е неправдоподобно да се мисли, че в един момент тези умения са били по-разпространените познания.

Днес има известен брой проучвания в областта на парапсихологията, които имат натрупани статистически значими резултати, особено при разглеждането на констатациите, които идват от квантовата физика. Ето защо Макс Планк, физик теоретик, който създава квантовата теория, заявява, че той „разглежда съзнанието като основополагащо“ и че смята „материята за производна на съзнанието“. Той също пише, че „ние не можем да бъдем зад съзнанието“ и че „всичко, за което ние говорим, ние считаме като съществуващи постулати на съзнанието“. И Далай Лама подкрепя тази гледна точка:

„Най-общо казано, въпреки че има някои разлики, мисля, че будистката философия и квантовата механика могат да стиснат ръцете си за възгледите си за света. Можем да видим в тези големи примери плодовете на човешкото мислене. Независимо от възхищението ни, смятаме, че не трябва да забравяме факта, че тези велики мислители са човешки същества като нас.“

Р.К. Хенри, професор по физика във физическия и астрономически факултет в Университета Джон Хопкинс обяснява нещата допълнително:

„Основното заключение на новата физика признава също така, че наблюдателят създава реалността. Като наблюдатели ние сме лично ангажирани със създаването на нашата собствена реалност. Физиците са били принудени да признаят, че Вселената е „психическа“ конструкция. Изследователят физик Сър Джеймс Джинс пише: „Потокът на знанието е направление към не механичната реалност; Вселената започва да изглежда по-скоро като една голяма мисъл, отколкото като една голяма машина. Умът вече не изглежда като случаен нарушител в царството на материята. Заставайки зад това, да приемем неоспоримото заключение – Вселената е нематериална – умствено и духовно.

Харвард и хималайските монаси

По време на посещение в отдалечени манастири през 80-те години на миналия век харвардският професор по медицина Хърбърт Бенсън и неговият екип от изследователи изучават живота на монасите в хималайски планини, които биха могли чрез Tум-мо (йога техника), да повишават температурата на пръстите на ръцете и краката си с повече от 17 градуса. Все още е неизвестно как монасите са в състояние да генерират такава топлина.

Харвард отива в Хималаите
снимка: GoAbroad

И това не спира дотук. Изследователите изучават също и напреднали медитиращи в Сиким, Индия, където те са били учудени да открият, че тези монаси могат да намалят своя метаболизъм със 64 процента.

През 1985 година харвардският изследователски екип заснема монасите, сушащи студени мокри чаршафи само с телесната си топлина. Монаси, прекарващи зимните нощи на 4600 метра височина в Хималаите, също не са нещо необичайно.

Това са наистина забележителни постижения и не за първи път науката е изследвала хората, които могат да правят необикновени неща.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.