„Школата“ по един от най-трудните катерачни маршрути в България

Видео от едва третото изкачване на тур "Минко Занковски", на Мартин Маровски и Виктор Варошкин

Сподели

Shares

По-долу може да гледате кратко филмче от направеното през 2015 г., от Мартин Маровски, Виктор Варошкин и Григор Вътев, изкачване на един от най-трудните маршрути, от няколко въжета, в България – линията „Минко Занковски“ в Рила планина. Марто и Виктор са основните движещи лица зад създадената наскоро „Школа по алпинизъм и катерене“, накратко „Школата“, която събра много последователи в последно време, с разнообразието от катерачни занимания, които предлага. Изкачването на линията е част от подготовката за експедицията „Опашката на дракона“, провела се в края на 2015 г.

Трудният маршрут, който стои изцяло в надвес, се намира в Мальовишкия дял на Рила и е с дължина 200 м. Скалата носи името Червената дяволска игла, заради цвета на скалата, и, наистина, погледната от определена посока, напомня онези остри, патагонски скални кули. Общата категория на маршрута е 7с.

Линията е прокарана от Мартин Маровски и Дамян Чолпанов през 2011 г. На двамата им отнема два дни да достигнат върха, а трудността на изкуственото катерене е А2+. На следващата година е направено и първото свободно изкачване на маршрута, дело на Емилиян Колевски и Явор Панов. След тях линията няма успешно преминаване. Марто, Виктор и Григор правят третото изкачване, и второ свободно, на линията на 11 юли 2015 г. Проследете моменти от пътя на тримата нагоре по Червената дяволска скала в следващото видео.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.