Osprey – нов вкус за качество сред планинарските раници

Американската марка създава различни продукти с висока функционалност и качество

Сподели

Shares
osprey раници
снимка: ospreypacks.com

„Дизайнът на раници е изключително предизвикателство. Една раница трябва да се движи заедно с вашето тяло, а кое друго нещо е по-сложно от човешкото тяло?“

Това са думите на Майк Пфотенхауер, основател на компания Osprey и водеща креативна сила зад продуктите им – почти единствено раници. „Оспрей“ е наименование на вид ястреб, срещан в голяма част от територията на Северна Америка.

Калифорниецът Пфотенхауер започва да шие раници на ръка за себе си и приятели през далечната 1974 г. и тази страст е жива до днешни дни. Компанията стартира от Щатите, от океанския град Санта Крус, където, освен превъзходните места за сърф, в близост се намират и вълнуващите склонове на Сиера Невада.

Osprey лого
Ястребът на Osprey

Компанията Osprey се фокусира върху комфорт, функционалност и издръжливост на продуктите, и общо върху отговорността на производителя към природата. В селекцията им от модели стоят такива за планинарство, катерене, бягане, планинско колоездене и ски, както и варианти, които да отговарят на градското ви всекидневие. По-долу ви запознаваме с три от моделите на Osprey.

Osprey Talon 33

osprey talon 33
снимка: ospreypacks.com? Osprey Talon 33

Моделът Osprey Talon 33 (л.) е идеално решение за тези, които обичат да са пестеливи с багажа, опаковайки за един или повече дни в планината. Това е раница, която по размер и дизайн отговаря на планинара с бърз и лек стил на придвижване.

За създаването й са избрани леки и устойчиви материали, така че тя да добавя под кило към останалия багаж, който ще сложите на гърба си. Talon 33 гарантира изключителен комфорт със специалния си AirScape™ гръб (не обикновения мек, пянен гръб, а вариант плетка). Той предотвратява запаряването, като осигурява въздушно пространство между раницата и тялото ви. Същеременно гърбът на раницата предлага обичайната твърдост за чантите за планинарство, осигурена от „гръбнак“, или твърда подложка, която се адаптира на дължина. Това осигурява максимално удобство за индивидуалното телосложение на потребителя. В комбинация с омекотените колан през кръста и презрамки през рамо (със специална синтетична пяна), раницата прилепва плътно по извивките на гърба ви.

Идва ред на разпределенето на джобовете. Може би едно от най-големите предимства е специалната, разтеглива материя, която опасва раницата отвън и оформя универсални за ползване и изключително удобни джобове. Като цяло, този модел се отличава с доста джобове, към които спадат и четири броя малки джобчета, разположени на презрамките и колана на раницата. Под гръбнака на раницата се намира един друг много полезен джоб – този за резервоара ви с вода (стандартният, тип плик). Този дизайн позволява без много излишна хамалогия да презаредите водните си запаси от някоя добре дошла на пътя ви чешма.

Полезна хитринка е и нестандартната система за закачане на планинарските щеките в движение. По този начин те са през цялото време под ръка и няма моменти на колебание кога да ги извадите и да ги използвате. В случай, че спадате към групата на по-екстремните планинари, на тази раница има къде да закачите пикел или, още по-добре, две ледени ръце.

Osprey Talon 33 се предлага в цели четири цвята, кой от кой по-хубав, и се побира в следните рамери: 62 см х 30 см х 22 см.

Osprey Kestrel 48

ospray kestrel 48
снимка: ospreypacks.com/ Osprey Kestrel 48

Osprey Kestrel 48 (л.) преминава в следваща категория – раници за продължителни планински преходи. Този модел споделя някои функционални елементи с Osprey Talon, но цялостната й концепция е за доста повече багаж, който ще мине през различни етапи по време на пътешествието ви. В този смисъл, лесният достъп до всичко и възможността да подреждаме багажа в различни отделения са изключително полезни.

Osprey Kestrel 48 разполага със страничен цип по цялата си дължина, който отваря лесен път до всяка ваша принадлежност, независимо колко добре е скрита. В долната част на раницата е разположено отделение за спален чувал със собствен цип. Бонусът тук е, че то ползва подвижна вътрешна преграда, която може да се махне по желание. Втори цип по дължина осигурява достъп до компактно отделение във външната, предна част на раницата.

Оригинално и много сполучиливо решение за дизайна са двата огромни странични джоба на колана, където може да поберете много повече от телефон или пауърбар. Друга такава идея е дъждобранът за раница, който върви със самата нея – нещо, което за жалост срещаме доста рядко.

От компактната Talon, Kestrel е откраднала практичното място за резервоар за вода, състемата за бързо закачане на щеки, иновативния дизайн за гръб и удобните разтегливи джобове, опасващи трите й страни. 48-литровата раница, тежаща едва кило и 600 г, включва висящи уши за още много джаджи, които не се побират или нямат място в самата чанта.

Osprey Kestrel 48 се предлага в три цвята, сред които много красиво маслено зелено. Размерите й са: 72 см х 38 см х 40 см.

Osprey Escapist 32

osprey escapist 32
снимка: ospreypacks.com/ Osprey Escepist 32

Osprey Escapist 32 (л.) е раница, създадена за тези, които обичат да обхождат планината на колело. Escapist е помислена във всеки детайл, който носи допълнителна функционалност в лайфстайла на колоездача.

Например раницата има специално място за закачане на нощен фар, раздел за инструменти, много отделения за кални дрехи, интегриран дъждобран и т.н. Изключително функционалното решение за закачане на колоездачната каска към раницата – чрез шнурче, което се заклещва в дупките за проветрение, и вградената свирка на мястото, където обикновено стоят „спусъците“ за лавинна раница, правят този продукт различен и, наистина, максимално практичен.

Моделът Escapist включва и патентованото отделение за резервоар за вода, с бърз и лесен достъп. Тук налице отново са различните технологии за омекотяване на гърба, презрамките и колана, които при колоезденото имат още по-голямо значение, позволявайки на раницата да улегне по гърба, докато седите свити върху велосипеда.

Раницата тежи точно кило и има размери 51 см на 32 см на 31 см. Предлага се в три цвята.

Продуктите на Osprey може да намерите и закупите онлайн на namaste-bg.com, както и във физическия магазин, на ул. „арх. Йордан Миланов” 26 Б.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.