Елха с корен

3
 

Сподели

Shares

Всички сте ги виждали – появяват се още в ранните часове на 2-ри януари. Няколко дни по-късно вече са навсякъде – в кофите за боклук, по тротоарите край улиците, под балконите на блоковете, във всеки град. Стотици, хиляди отрязани дървета, изпълнили „мисията“ си на коледна украса и подслонител на красиво опаковани кутии с подаръци. Онова, което е можело да стане вековен бор или няколкометрова ела, приключва живота си с пожълтели клони и капещи иглички, след няколко дни парадност и приповдигнато настроение сред светещи лампички и шарени гирлянди.

Или дори още по-тъжно – онова, което вече е било вековен бор или няколкометрова ела, приключва живота си с няколко дни иху-аху на площада пред кметството. Какво са 116 години, измерени в живота на дървото, пред това да направиш празникът на хората по-… бляскав? шарен? празничен? Какъвто бе случаят в Пловдив и вековната ела, отрязана, за да бъде поставена в центъра на града. И макар повечето хора да не възприемат дърветата като живи организми, чиято функция е доста по-различна от това да бъдат празнична украса, иска ни се да вярваме, че има и достатъчно сред нас, които ще подходят отговорно.

В този ред на мисли идва и тазгодишната Коледна инициатива на фондация Екообщност „Елха с корен“. Ако и на вас са ви на сърцето всички тези ежегодно отрязвани дървета, може да се присъедините към инициативата. Все пак почти всеки град или село има поне едно живо иглолистно дърво на централно място. Какъв е проблемът да украсим него, вместо да се отсича друго? В имейл до кмета на вашата община можете да приложите коледната картичка на Екообщностс отправения апел. Добавете и специалния коледен електронен адрес (elha@bepf-bg.org) в адресатите, за да се събере информация за общия брой коледни честитки до кметове. Електронните адреси на общините в България можете да намерите на интернет страниците им (които са достъпни и от интернет страницата на Фондация за реформа в местното самоуправление – http://www.flgr.bg/, Контакт с общините – в левия панел).

Картичката може да изтеглите оттук . Иска ни се да вярваме, че ако не друго, то поне бихме могли да накараме отговорните лица да се замислят. И току-виж станало коледно чудо, и следващата година по-малко дървета станат жертва на празничната еуфория.

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. Аз съм за,много ясно,да не се секат вековни иглолистни дървета,да си купуваме елха с корен или пък да използваме изкуствени за многократна употреба,но все пак си мисля че поне по-голямата част от продаваните са гледани в разсадници точно за тази цел-коледни елхи,което не е лошо.А хората по селата след като я развалят я изгарят в печките си,което също си е по-добре от кофите за буклук.

  2. Bi bilo hubavo da se kazhe che hodeneto na Vitosha i kopaeneto na borcheta NE e opcia

  3. @мария – да, тези от разсадници са вариант, стига гарантирано да идват оттам :) Но конкретно иницативата на Екообщност е насочена към кметовете и общините, които всяка Коледа отсичат по някое голямо дърво за площада или където там планират всенародните веселия. А тези огромни дървета няма как да са отгледани в разсадник. Като пример – за тази Коледа елхата в Пловдив е 116-годишна. За това става въпрос…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.