Американец беше близо до пробив на статуквото на най-бързите бегачи-африканци

От години победители в Бостънския маратон са представители на Кения и Етиопия

Сподели

Shares

Американецът Галън Руп, който взе бронзов медал на маратонното бягане в Рио през 2016 г., беше изпреварен само в последната част на 42-километровото трасе на маратона в Бостън вчера и принуден да завърши с второ време от 2 ч. 9 мин. и 58 сек. Първият бегач, пресякъл финиш линията, беше 24-годишният кениец Джефри Кириу. Победителят при жените също е от Кения – 37-годишната Една Киплагат, с време 2 ч. 21 мин. 52 сек.

Публикация, споделена от Boston Marathon (@bostonmarathon) на

Бегачи от Кения и Етиопия побеждават редовно в Бостънския маратона вече дълги години. От 1991 г. до момента, сред мъжете само един от всички победители не е представител на държава от Източна Африка – Лий Бонг-Ю от Корея през 2001 г. (Meb Keflezighi, който печели маратона през 2014 г., е американски гражданин, но е родом от Еритрея.) Сред жените бегаческото надмощие на Африка е малко по-отскоро. От 1997 г. насам, има само две победителки извън представителството на Кения или Етиопия – рускините Светлана Захарова през 2003 г. и Лидия Григориева през 2007 г.

Галън Руп
снимка: squibs/ 30-годишният Галън Руп на Бостънския маратон, 2017 г.

От гледна точка на времена, тазгодишните не поставят рекорди. Най-доброто време при мъжете, състезавали се изобщо досега в маратона, остава 2 ч. 3 мин. и 2 сек. на Джофри Мутай от Кения, постигнато през 2011 г. При жените това време е 2 ч. 19 мин. и 56 сек. на Bezunesh Deba, от Етиопия, от 2014 г.

Бостънският маратон е едно от най-елитните световни състезания в ултрабягането. Провежда се на територията на щата Масачузетс от далечната 1897 г. насам и минава през осем малки и по-големи населени места – Хопкинтон, Ашланд, Фрамингам, Натик, Уелсли, Нютън, Бруклайн и финално Бостън. Общо 27 221 бегача, представляващи общо 99 нации, участваха в тазгодишното му издание.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.