Фотоизложба „Боклукът в раницата“

0


Дата на събитието: 17.04.2017

Сподели

Shares

С все по-топлите дни градинката на Народния театър става все по-предпочитано място за срещи с приятели и бира на открито. Докато раздумвате на слънце за плановете за предстоящите пътувания из планините, в рамките на две седмици ще имате възможността да разгледате и една интересна фото-изложба, пълна с много емоции, енергия и… боклук.

Боклукът в раницата

Откритата изложба „Боклукът в раницата“ е дело на сдружение „За Земята“ и събира 32 архивни кадри, връщащи ни назад чак до 1999 година, когато е първото високопланинско почистване, организирано от сдружението. Фотографиите показват интересни моменти и участници от ежегодните почиствания на планините и най-високите защитени територии в България – Националните паркове Пирин, Рила и Централен Балкан.

Всяка година стотици доброволци се качват в планината не само за да съпреживеят приятни моменти на открито и да подишат чист въздух, но и за да изнесат тонове боклук, останал след други „любители“ на природата. През годините много неща се променят – консервите и бурканите от 80-те например днес са изместени от пластмасовите чашки и мокрите кърпички. Но едно нещо остава същото – могъщата сила на планината, и отдадеността на хората да я запазят такава.

Това е и една от идеите на кампанията „Боклукът в раницата“ – не само да изнесе тоновете скрити под камъните и между клековете отпадъци, но и да събуди едно по-отговорно отношение към планината и природата. В планината всеки сам е отговорен за онова, което оставя след себе си, и както не веднъж е казано – нека това да са само следите от стъпките ни. Всичко останало – опаковки, хартийки, фасове, бутилки, няма място в природата, приберете го в раницата и го изхвърлете на подходящо място за целта.

Изложбата „Боклукът в раницата“ е в градинката пред Народния театър от 17 април до 2 май 2017 г.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.