Българинът Филип Лхамсурен ще опита отново да прекоси Амазония

Приключенецът ще прекоси територията пеша, с колело и кану

Сподели

Shares

Популярният български приключенец и писател Филип Лхамсурен обяви официално планираното си завръщане в Амазония по това време догодина, с цел да завърши успешно експедицията си от 2015 г. за самостойно прекосяване на територията, единствено на собствени сили и без помощта на моторни превозни средства. Предизвикателният маршрут, следващ амазонския речен басейн, е избиран за много различни експедиции – с ходене, плуване, плаване и т.н. Лхамсурен, чиято фамилия сочи към монголските му семейни корени, ще се придвижва пеша, с колело и кану.

Най-скорошната ни среща с Лхамсурен е от състезанието „Дунав ултра“ (682-километровият дуатлон) през 2016 г., в което той се включи с още четирима смелчаги. Все пак, Лхамсурен е най-известен с колоездачното си пътешествие от Родопите до Памир, което осъществява през 2013 г. и за което ни разказа в Дни на предизвикателствата тогава. През 2012 г. българинът пътува надълго и широко из сибирска Русия и Монголия. Двете си пътешествия Лхамсурен описва в двете си авторски книги, „Забравените пътища“ и „Душата на човека“.

Трудностите с придвижването в амазонската джунгла са свързани, освен с флората и фауната, с местните обитатели, сред които върлуват и въоръжени групировки. Именно агресивно нападение става причина за прекратяване на експедицията на Лхамсурен през 2015 г. Като изключим това, българинът трябва да работи за своята физическа издръжливост, за да оцелее в местните природни условия. . За целта, той планира сериозна подготвителна програма за предстоящата година. В нея влизат скороходно преминаване на маршрута Ком – Емине, спускане с лодка по река Дунав и, велоекспедиция в пустинята Гоби и такава в слабо населени територии в Бразилия.

Може да следите подготовката за експедицията във Фейсбук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.