Зимен парапланеризъм в Грузия

0
 

Сподели

Shares
Парапланеризъм в Грузия
Връх Казбек и църквата Гергети Тринити

Зимният сезон не е най-подходящ за летене (за да не кажа, че не става), но се появи хубава идея да направим подарък за Черногоров и изведнъж голяма група заминахме на 29 декември за зимна Грузия. Десет дни по-рано температурите бяха кошмарни – през деня около -20, нощем до -36. Ние извадихме късмет! През нашата една седмица времето беше разкошно – дори ставаше за парашутки (кратки полети, при които липсва топъл въздух, който да ни помага да летим дълго), без да има сериозни измръзвания.

Кацнахме в Кутаиси привечер. Взехме коли под наем (за 8 дни излезе по 100 долара на човек, без горивото, което е по-евтино от минералната вода в България) и потеглихме към зимния курорт Гудаури. Пътувахме почти цяла нощ. Пътищата са лоши, а движението често е кошмарно. Грузинците карат изключително дивашки и човек трябва непрекъснато да е нащрек. Крайната ни точка беше Степанцминда – малко селце на около 20 км от зимния курорт Гудаури. Избрахме да се настаним по-далече от курорта, защото цените около Нова година бяха доста по-добри, около 15-20 лева на вечер в къща за гости.

Гудаури е един от най-добрите зимни курорти в Грузия. Дневната карта излиза около 28 лв (40 лари). Работното време е от 10 до 17 часа. При добра снежна покривка се предлага достъп с хеликоптер до върховете за фрирайд. Освен ски и сноуборд могат да се практикуват спийд райдинг и парапланеризъм. Нашата мисия с Черногоров беше да полетим в този район. В курорта има две места, които предлагат добри условия за излитане, а именно:

Връх Кудеби с височина 2968 м. Достъпът до мястото е с три лифта. Може да се използва еднодневна карта за повече полети или три билетчета на цена 15 лари (10.50 лева) за един полет. Това е комерсиалният старт на курорта, от където излитат тандемите. Има едно официално място за кацане, което е обозначено и се намира в непосредствена близост до втория лифт към върха. Мястото е малко и много често има голям трафик. Не е подходящо за начинаещи пилоти. Ски полицията следи зорко за кацнали по пистите и е добре да се внимава. Има два по-големи паркинга, които обикновено са празни и могат да се използват за кацане или просто да се гмурнеш в големите преспи покрай пистите, които са изключително меки, но излизането от там е много трудно. Важно е да се има предвид, че ако човек прелети по-голямо разстояние и попадне в долините, вятърът обикновено е много по-силен и приземяването може да е доста трудно!

Парапланеризъм в Грузия
Връх Кудеби, официaлен старт в курорта Гудаури

За съжаление в тези зимни дни нямаше никаква термичност (топъл въздух, който се издига на горе) и полетите бяха много кратки, но изключително красиви. Кавказ е величествен!

Парапланеризъм в Грузия
Гудаури, пилот Христо Черногоров
Парапланеризъм в Грузия
Поглед от парапланер, Кавказ

Вторият връх, подходящ за излитане, е Садзеле с височина 3 279 метра. Разликата между двата върха е около 300 метра, но вятърът на Садзеле беше доста по-силен през повечето време. За да се стигне до върха, се използват 4 лифта и е нужно малко ходене пеша.

Важна информация за пролетно-летния сезон е, че лифтовете работят само събота и неделя. Предлага се транспорт с джипове до стартовете, но след предварителна уговорка. Спането на палатка е позволено (Информацията е от местния парапланеристки клуб).

Парапланеризъм в Кавказ
Поглед от връх Садзеле към малка част от Кавказ
Парапланеризъм в Кавказ
Над връх Кудеби, пилот: Ивайло Съйков

Третото място, което пробвахме за летене в Грузия, беше в непосредствена близост до църквата Гергети Тринити, в подножието на връх Казбек. Използвахме първия ден от 2017 г., за да се разходим от Степанцминда до тази толкова красива църква и да полетим. Разходката продължи около 2 часа по приятен, на места леко стръмен терен. От селото до църквата има черен път, но ние използвахме и шорткъти (по къс, но обикновено по-стръмен, по-труден път). Полетът беше много кратък, но със сигурност това място има много голям потенциал и в летния сезон, при подходящи условия може лесно да се прелети до връх Казбек. Тази зимна мисия беше с проучвателна цел и много се надяваме скоро да се върнем в Грузия за дълги и красиви полети.

Парапланеризъм в Грузия
Църквата Гергети Тринити, в далечината Казбек в облаци
Парапланеризъм в Грузия
Кавказ, пилот: Иво Геров

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.