Новите правила в състезателното катерене

И ефектите им в първото състезание от световния календар

Сподели

Shares
Световна купа в Майринген
снимка: Яне Голев/ Световна купа спортно катерене дисциплина боулдър, Майринген, Швейцария, 2017

През изминалия уикенд се състоя първото събитие от Световната купа по спортно катерене за този сезон, което се открои с рекорден брой участници – 36 процента повече от миналата година. Включването на спортното катерене в програмата на Летните олимпийски игри в Токио през 2020 г. вероятно е сред водещите причини за завишения интерес от страна на състезателите. По повод сериозното развитие за спорта, международната федерация (International Federation of Sports Climbing) представи в последния месец серия от интересни нововъведения. Те се отразиха и на въпросната Световна купа в Майринген, Швейцария, където много малък брой участници успяха да преминат финалната серия от боулдър проблеми.

Световна купа в Майринген
снимка: Яне Голев/ Част от маршрутите на състезанието, Световна купа, Майринген, Швейцария

Летвата определено беше вдигната на това събитие, не само с трудността на маршрутите, но и с новото времево ограничение от точно четири минути. Според него, успешното завършване на маршрута се зачита единствено, ако е изпълнено в рамките на това време. До тази година четирите минути имаха значение до момента, в който участниците се отделят от земята – след това състезателят можеше да завърши линията на спокойствие.

Шона Кокси беше сред малкото участници в Майринген, които успяха да преодолеят успешно и четирите боулдър проблема във финала и то с голяма увереност. Великобританката стана първа и затвърди шампионската си титла от миналата година.

Шона Кокси
снимка: Яне Голев/ Шона Кокси на Световната купа в Майринген, дисциплина боулдър

Фуджи Кокоро, от Япония, изненадващо взе първото място при мъжете. Като цяло, в мъжката категория в челната четворка имаше трима представители на Япония, а общо, сред първите 21 класирани участници, седем бяха японци. Петима български състезатели взеха участие в състезанието – Никола Петров, Мартин Пенков, Владислав Ангелов, Юлия Керемедчиева и Петя Гърбова.

Михо Нонака
снимка: Яне Голев/ Японката Михо Нонака (3-то място жени) на Световната купа в Майринген

Освен в боулдъра, скъсено беше времето и за дисциплина водене, за всички събития в програмата на международната федерация. Времето за финалите беше променено от осем на шест минути.

През февруари федерацията оповести и специфичния формат, с който катеренето ще присъства в предстоящи издания на Олимпийските игри. В близко бъдеще, това са Младежките летни олимпийски игри догодина в Буенос Айрес и Летните олимпийски игри през 2020 г. в Токио. Според решението, представянето на катерачите олимпийци ще бъде формирано от резултатите им в трите дисциплини – водене, скорост и боулдър. Това само по себе си поставя огромно предизвикателство пред катерачите, желаещи да се състезават на Олимпийските, поради факта, че трите дисциплини изискват различни умения и подготовка.

Атрактивни кадри от финалите ще видите в следващото видео:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.