2х360 км: Каньони

0
 

Сподели

Shares

Да достигнеш до едни от най-впечатляващите и недокоснати кътчета на природата, където те очакват кристално чисти води, невероятни водопади и огромни надвесени скали. По пътя до там може да ти се наложи да се катериш нагоре или да се спускаш с рапел надолу, да се провираш през тесни цепнатини или да скочиш от висока скала, да плуваш или да прескачаш от камък на камък.

каньони

Каньонингът е занимание, което съчетава в себе си много техники и умения, но когато най-сетне си успял да преодолееш всички препятствия по пътя си, разбираш, че на сто процента си е струвало. На дъното на каньоните съществува един свят, до който малцина достигат, и той пази в себе си милиони години естествено развитие. Водата е създала изключителини скали скулптури, растителният свят се е отдал на буйно съществуване, а вероятността да видиш следа от човек е минимална.
Въпреки широкия спектър от умения, които са необходими, по-голямата част от каньоните не представляват висока технологична трудност. Напротив, заниманието е подходящо за почти всеки, който е готов да се изправи пред предизвикателствата на естествения терен, за да достигне изумителни места. Планинският релеф на Балканите означава, и че на съвсем близко разстояние от България може да откриете множество каньони, подходящи за всякакви умения, така че не е нужно да пътувате кой знае колко далеч, за да достигнете до изключителни места.

каньони

Тара, Черна гора/Босна и Херцеговина
Ако Гранд Каньон ви се струва малко далече, каньонът на река Тара е съвсем близо – и в никакъв случай по-малко забележителен. Най-дълбокият в Европа и вторият по дължина в света (след Гранд Каньон) се намира в Национален парк Дурмитор. Дълъг 82 км, като последните 36 от тях оформят границата между Черна гора и Босна и Херцеговина, каньонът е част от Световното наследство на ЮНЕСКО и съхранява уникална природа – девствени пясъчни плажове, кристална вода, каменни тераси, антични гори, впечатляващи водопади и каскади и над 80 големи пещери. Река Тара, която тече през каньона, е с уникални качества на водата, и може да допълните изживяването, като съчетаете каньонинга с рафтинг или каякинг – повече за условията ще намерите в брой Пролет 2016 на списанието, където ви представихме реките с бели води на 720 км от България.

каньони

Калипсо, Гърция
Втората по височина гръцка планина Кисавос (известна още и като Оса) съхранява един от най-привлекателните пейзажи в Гърция – богата зеленина, дълбоки прозрачно сини езера, скалисти долини и клисури, и няколко високи водопада, включително и един с височина 70 метра. Безспорен плюс на каньонинга в Калипсо е и уникалното съчетание между планински пейзаж и средиземноморски дух. Дори още повече – на много места по време на спускане пред погледите се разкриват незабравими гледки към морето. Най-подходящото време за посещение е през пролетта, когато количеството вода е достатъчно, за да видите водопадите в пълната им сила и мощ.

Останалите каньони на 720 км около България ще намерите в брой ПРОЛЕТ 2017 на Списанието. Търсете го в спортните магазини, книжарници, големите търговски центрове, разпространителската мрежа в цялата страна и всички обекти на ОМV, Lukoil, Eco и Shell, както и по репове и супермаркети в България. Ако сте пропуснали предишен брой, не се притеснявайте – свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.