Елена Митренгова стана трета на последното FWQ събитие за сезона

Тя зае 27-мо място в света сред всички жени скиорки в Европа и Океания

Сподели

Shares
Терен
снимка: freerideworldtour.com/ Теренът за състезанието Jam Extreme 2017

Елена Митренгова и Валери Пелтеков взеха участие в последното събитие на Freeride World Qualifier (FWQ) за този сезон – Jam Extreme, което се състоя през изминалия уикенд (7-9 април) в зоната на курорта Валнорд, в Андора. Това беше състезание „3 звезди“ (от висока категория), и съответно беше проведено на доста стръмен и техничен склон в района на връх Пор дел ра (Port del rat). Общо 120 райдъри взеха участие.

Ели взе трето място, сред 13 състезателки в дисциплина ски. Тази позиция й даде много точки, заради високия ранг на събитието, и заедно с резултатите й от другите две състезания, в които взе участие този сезон, тя зае 27-ма позиция в генералното класиране в тура за 2016/2017 г. за район 1, Европа и Океания. Макар че конкуренцията при жените в състезанията по фрийрайд е значително по-малка от тази при мъжете, това е огромно постижение за Ели и страхотен показател за таланта й в този спорт!

Елена
снимка: FB Jam Extreme/ Елена Митренгова на почетната стълбичка на Jam Extreme 2017, Валнорд, Андора

Валери се класира 13-ти сред мъжете скиори, сред 46 състезатели в тази категория, което също е значително постижение, имайки предвид високото ниво на карачите, участващи в събития от тази категория. Сериозният награден фонд от състезателни точки често привлича дори състезатели от основния тур на тези събития, тъй като няма ограничение за тяхното участие.

Според правилата на FWQ, състезателите в Jam Extreme 2017 имаха право на едно пускане по дългия близо километър склон на Пор дел ра. Наклонът на терена беше между 30 и 45 градуса. Идея за спускането може да получите от следващото видео.


През изминалия сезон, стартирал в края на април 2016 г., се проведоха общо 50 събития от по-ниското, квалификационно ново на Световния фрийрайд тур, в двата обособени района, Европа и Океания (район 1) и Северна и Южна Америка (район 2). За двете територии се движат отделни класирания и всички тези отличени участници – тримата най-добри мъже скиори, най-силната жена скиор и най-добрите мъж и жена сноубордисти, и от двата района, получават достъп до същинския Фрийрайд тур за догодина. Позицията на всеки претендент се формира на база трите най-добри резултата на събития от FWQ.

Новият сезон на FWQ стартира със събитие в Шамони на 22 и 23 април.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.