Където планините са все още диви

Босна и Албания

Сподели

Shares

Този късометражен филм за фрийрайд в Босна и Херцеговина и Албания ни попада в интересен момент. Когато молим за напредничавост, която наблюдаваме в западните страни, по отношение на извънпистовото каране, съдбата ни „среща“ с група австрийци, от меката на европейския фрийрайд, Инсбрук, които търсят бягство от прекалената цивилизация в замръзналите във времето страни на бивша Югославия.

„Исках да намеря истинската дива планина някъде в Европа“, казва режисьорът на филма и посланик на Patagonia в Европа, Мич Тьолдерер. „Всички пътища, лифтове, хижи и лавинни бюлетини правят достъпа до качествения ски туринг, катеренето и фрийрайда в централните части на Алпите прекалено лесен. Някои от хижите приличат повече на хотели, отколкото на подслон в планината. Цената, която плащаме, за този комфорт и улеснен достъп е лишение от първично дивото.“

Подобно мнение виждаме повече като благословено невежество, в което човек не се е сблъсквал с определени проблеми, отколкото като реалистичен поглед върху света. И все пак, ни напомня, че един проблем може да има много гледни точки. Освен това, връща малко равновесието, показвайки ни, че някой друг може да гледа и иска от нашата паничка.

Приканваме ви да гледате този филм, който показва автентични моменти и е изключително красиво заснет. Също така има шест отличия от кино фестивали.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.