„109 часа“ и интервю с режисьора Димо Петков

С участието на Кирил Николов - Дизела

1


Дата на събитието: 25.04.2017

Сподели

Shares

Задава се вторият филм за срещата на Дизела с маршрута Ком – Емине на режисьора Димо Петков, който добре познаваме и покрай сноуборд крюто Ninja Squad и скейт отбора на Stinky Socks. Продукцията е озаглавена „109 часа“ – толкова колкото отнема на Дизела да измине маршрута, и първата й премиера ще бъде на 25-ти април (вторник) в Cinema City, в „Парадиайз Център“, София. Продуцент на филма е отново Димитър Димитров, виновник за всички интересни събития, които се случва покрай XCo Sports Bulgaria, включително планинската надпревара Xco Adventure Cup.

Първият филм, „Reach your limits“ печели през 2015 г. катергорията за най-добра лента на спортна и приключенска тематика на Bilbao Mendi Film Festival, международният фестивал за планинарско кино на град Билбао, Испания.

Димо Петков споделя подробности за новия филм в отговор на няколко наши въпроса:

360: Колко дълъг е филмът „109 часа“?
Димо: Дължината на филма е 65 минути.

360: „109 часа“ е реализиран в почти същия екип като „Reach your limits“, главният герой и местата са същите. Участието на Beardfrost Productions е нещо ново. Като водещо лице в екипа, ще ни кажеш ли, какво различно ще видят зрителите в новия филм?
Димо: Да, като цяло историята и участниците във филма са същите като в „Reach your limits“. Момчетата от Beardfrost допринесоха много за по-добрата визия на филма. Идеята тази година е да покажем повече от самото бягане на Кирил. Зрителят да прекара повече време с него горе в планината, следейки емоциите, през които преминава. Филмът със сигурност не е драматичен като предния. Старахме се да представим изпитанието по възможно най-позитивния начин, за да може човек да остане вдъхновен, след като изгледа филма. Целта не е да покажем колко трудно е това начинание, а колко ценно е да си поставиш цел и да я постигнеш. Да работиш в екип и да знаеш, че имаш хора на които можеш да разчиташ.

360: Слушали сме какво голямо предизвикателство за организаторите е съпортът към един планински ултрамаратон. Какви бяха най-големите трудности при заснемането на дългото изпитание?
Димо: Форматът на предизвикателството – и най-вече теренът, са такива, че не ти позволяват да си покрай Кирил през цялото време. Затова е нужна организация на много хора, за да може да се покрие възможно най-голям периметър за снимане. За съжаление не успяхме да намерим оператор, който да може да тича по 19 часа на ден с филмова техника :)) Мисля, че това беше най-трудното нещо. Да намериш начин да стигнеш до върха на планината, за да направиш няколко кадъра.

360: Ти и брат ти, Ристо, сте посветени на доста различни по характер спортове – сноуборд и скейтборд. Успя ли ултрабягането да ви увлече, след създаването на двата филма за Дизела на Ком-Емине?
Димо: Ние сме отворени към всичко, в което видим потенциал. Няма значение какъв вид спорт е или тематика. Опитваме се да пресъздадем нещата така, както ние ги виждаме, без значение дали в тях има смисъл. За нас е важно, когато човек изгледа едно видео или филм, да не си тръгва натоварен с информация, а да преживее някаква емоция.

Режисьор: Димо Петков
Монтаж: Димо Петков
Оператори: Стоил Димитров, Борислав Камилов, Живко Жечев, Димо Петков, Марин Кафеджийски
Музика: Калоян Димитров
Звук: Александър Александров
Цветови корекции: Влади Герасимов
Графичен дизайн: Иван Иванов
Продуцент: Димитър Димитров
Ко-продуцент: Камък Филмс

Прожекцията на „109 часа“ е на 25-ти, от 20 ч. Билети за филма може да закупите на сайта на Cinema City.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. За 5 дена няма да го направите затова ето ви нещо, което всеки мотивиран средно подготвен човек може да постигне. В пътеписа има много полезни неща за маршрута ако ще го преминавате пеша, скоростно(10-12 дни), с раница(10кг) на гърба и самостоятелно без екип : http://zcezbpm.blogspot.bg/2015/07/colororangeb-12-2015bcolor-bsize14pt.html

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.