Владимир Донков: Пейзажи, към които се пристрастяваш

0
 

Сподели

Shares

В потрфолиото на Владимир Донков присъстват имена като National Geographic, както и престижни фотографски издания като Outdoor Photography Magazine и Black and White Photography Magazine. Участвал е на събития като The Telegraph Outdoor Show в Лондон, The Edinburgh Photographic Society, The Royal Geographical Society в Лондон и TEDx. Няколко пъти в годината води екипи от ентусиасти на фотографски експедиции из най-далечните и предизвикателни кътчета на планетата. През останалото време предава опита си под формата на обучения, лекции и семинари. Това, когато не пътува и снима за собствено удоволствие. Между две приключения успяхме да хванем Владо Донков на едно място за достатъчно време, за да разберем какво толкова го привлича в полярните райони, има ли кой да му готви и носи багажа, и какво е да слизаш по ледник на кон.

Владимир Донков

…Има една чистота и спокойствие в полярните райони, която трудно намираш на други места. Огромните открити пространства на тундрата или планините, които се издигат отвесно от морските вълни… това са пейзажи, към които се пристрастяваш.

Владимир Донков

…Имаше един случай, в който изкарах два месеца сам в гренландската пустош, не бях виждал друг човек близо месец и първият ми 20-минутен разговор ми се стори безкраен… Това няма как да се забрави. Треперенето при преминаването на ледниковите реки, траверсирането на отвесни скали с раница – все неща, които не бих искал да видя децата си да правят сами и неосигурени, но със сигурност остават в паметта ти ярко, поне докато я имаш.

Владимир Донков

…Изглежда има един набор от глупави грешки и ситуации, които всеки сам трябва да направи и преживее. Колкото и да се опитват околните да вливат акъл, ти така и не разбираш колко горещ е котлонът, докато не сложиш дланта си върху него. Така е и с ходенето в лошо време, взимането на твърде малко или прекалено много екипировка, с тръгването с грешната компания (или пък сам, в някои случаи) и с хващането на “преки пътеки”, които накрая завършват на някой почти вертикален склон, на който се чудиш как си се забутал. Опитвам да предпазвам околните от такива ситуации, но май рядко помагат тези съвети. Самият аз имам дълга биография на подобни грешки и, така като се замисля, това май е логичният път.

Владимир Донков

…за мен е прекрасно да виждам блясъка в очите на хората, които идват с нас на фотографски приключения. Да изкараш някого от офиса на двуседмично плаване из Арктика е огромен скок за много хора, но след няколко дни започваш да виждаш една искра в погледа, която не може да остане незабелязана. Такива неща ме правят истински щастлив.

Владимир Донков

Владимир Донков

Владимир Донков

Пълното интервю с Владимир Донков ще намерите на страниците на брой ПРОЛЕТ 2017 на списанието. Ако ни следите, но сте пропуснали някой от изминалите броеве, можете да поръчате тук един или повече от тях.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.