Андрей Гридин: как се става победител

0
 

Сподели

Shares

Тази година определено започна много силно за Андрей Гридин – ултра бегачът ни спечели първото място на състезанието Hajar Urban Ultra 100 км в Дубай с време от 10:30 минути, въпреки трудните условия и сборната денивелация от 4700 м. Малко преди новото му предизвикателство 100 под 8 Андрей ни разказва повече за ултра бягането и как се става победител.

Андрей Гридин

В кои състезания ще вземеш участие тази година?
След Hajar Urban Ultra 100 км, което беше през февруари, и 100 под 8 през април, предстоят ми Dolomiti extreme Trail 103 км на 07 юни, Grossglockner Ultra Trail 110 км на 21.07 и Ultra trail de Mexico 100 км през октомври.

Кое от тях ще е най-предизвикателното за теб и защо?
Всяко едно състезание е предизвикателство само по себе си. Всяко едно от тях е с различна трудност и различна денивелация. Общо между всичките е, че трябва да ги спечеля.

Как стана бегач на дълги разстояния и защо реши да се занимаваш с това?
Бягане на дълги растояния е най-близко до профила ми на ски бегач. Първо се готвих за ски стартовете ми с бягане на дълги растояния, а сега се надявам на ултра бяганията да ми помага опитът от ските.

Опиши ни как протича един ден от твоята тренировка?
Дневната тренировка не е определяща, важна е седмичната, и то повтарянето на много седмици. От значение също така е дистанцията, за която се готви един бегач – 42 км, 100 км, 100 мили, всяко едно от тях изисква различна подготовка.
За състезание, което ми предстои, аз се готвя: 4 равномерни тренировки, 2 силови, 2 темпови, почти след всяка тренировка стретчинг и работа на баланс. И задължително един ден почивен.

Къде предпочиташ да бягаш?
Бягам както на асфалт, така и на пресечен терен. Разбира се, предпочитанията ми са за бягане на открито в природата, на колкото се може по-дълги растояния.

Съчетаваш ли бягането с друга физическа активност и какво би препоръчал като допълнителна дейност?
Карането на колело е най-близко като техника и функционалност до бягането. Комбинирам тренировките си със силовите тренировки и упражнения за разтягане. Също така препоръчвам плуване и работа в фитнес.

Какво те мотивира да бягаш толкова много и да си толкова дисциплиниран?
Успехът. Желанието да се развивам и показателите ми стават все по-добри. Изисква дисциплина и постоянство. Всеки ден например вие отивате на работа, а аз тренирам. Това е моята професия.

Какъв съвет би дал на бегачите, които искат да достигнат твоите резултати?
За да достигнат моите резултати, трябва да превърнат бягането в нещо повече от хоби. Трябва да се хранят, спят и работят за резултатите си.

Андрей Гридин
Снимка: Бранислав Бранков

Задължителните елементи в екипировката, на които държиш?
Безспорно най-важната част от екипировката на един ултра бегач са маратонките. Но не мога да дам еднозначен отговор какви да са те – за всеки човек, за всеки крак добрата маратонка е различна. При бягане с голяма денивелация, задължителна част от екипировката ми са щеките – не препоръчвам бягане над 4000 метра положителна денивелация без щеки.

Имаш ли предпочитания към маратонките и какво би препоръчал на начинаещите бегачи?
Бягал съм с различни марки маратонки, в момента бягам с Hoka One One. За начинаещи бегачи най-важно да бягат с маратонки, запазващи коленете и глезена от нараняване, тоест подметката да е дебела или да е омекотяваща. Всяка една от водещите марки маратонки има модели, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали бегачи. Всичко опира до бюджета, с който разполагаш.

Какво мислиш за бягането бос и бягането със сандали?
Единствено сигурно е, че бягането бос на дълги разстояния ще доведе до травми и увреждане на стъпалата, глезените и колената. Бягането бос на по-кратки разстояния може да бъде част от тренировката, но само при значителен опит. Бягането със сандали е характерно за Мексико, там го практикуват цели племена и резултатите им са добри – значи може, но всеки си носи сам отговорността.

Каква трябва да бъде екипировката ни по време на дълго бягане и какво трябва задължително да си носим в раничката?
Задължителната екипировка е различна за всеко едно състезание, на мен лично са ми достатъчни челник, вода, щеки, ветровка, барчета и желание. Препоръчвам всеки един бегач, особено начинаещ, да прочете внимателно изисканията за екипировка на състезанието, на което ще вземе участие. Много често всяко едно от изброените неща, дори да изглеждат безсмислени, в един момент влизат в употреба.

Какъв е хранителният режим на добрия бегач?
Добрият хранителен режим е свързан с постъпването в организма на определено количество витамини и минерали. Всеки човек ги набавя по различен начин. Едни сме месоядни, други са вегетарианци, а трети вегани – отговорът не е еднозначен.

Андрей Гридин

А в деня на състезание на какво залагаш за успех?
В деня на състезание вече е късно. Започвам състезателната ми диета поне седмица по-рано. Наблягам на сложни въглехидрати (елда, овесени ядки, паста, ориз). Важно е тялото да получи необходимо количество соли и минерали (натрий, калий, магнезий, цинк, йод и др.), а също по-малко протеини.

Опитът на Андрей Гридин да измине 100 километра за по-малко от 8 часа – или 250 обиколки по 400-метровата писта на Националната Спортна Академия “Васил Левски” ще се състои на 8 април, с начало в 9 ч. За да постигне успешно целта си, Андрей Гридин ще разчита на помощ от пейсъри, а всичко фенове на бягането са добре дошли. Ако искате да разберете повече за това кои са хората, на които разчитат бегачите – т.нар. пейсъри, потърсете материала „Пейсърите: най-добрите приятели на ултра бегачите“ в брой ПРОЛЕТ 2017 на Списанието.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.