„Одисеята на Жак-Ив Кусто“ в българските кина

0
 

Сподели

Shares

До живота на големия океанолог, мореплавател и изследовател Жак-Ив Кусто можем да се докоснем благодарение на филма „Одисеята на Жак-Ив Кусто“. Биографичната лента може да бъде проследена и през април в българските кина.

Сценарият на филма е вдъхновен от книгите „Моят баща, капитанът: Живот с Жак Кусто” от Жан-Мишел Кусто и „Капитанът на „Калипсо” от Албер Фалко и Ив Пакале. Режисиран от Жером Сал, филмът ни превежда през 30 години от живота на Капитан Кусто, от 1949 до 1979 г.

Одисеята на Жак-Ив Кусто

През 1950 г. Жак Кусто се сдобива със станалия легендарен след това кораб „Калипсо“. Капитанът превръща плавателния съд в изследователска лаборатория, с чиято помощ екипът прави редица пътувания, по време на които изследват морската флора и фауна, правят значими записи и снимки.

10 години по-късно, вече порасналият му син Филип иска да тръгне по стъпките на баща си. Докато Жак – на ръба да се превърне в мегаломан – мечтае за подводни жилища, синът му си дава сметка, че подобна иновация може да застраши околната среда. Отношенията им са поставени на изпитание, когато двамата се отправят на съвместна експедиция.

Филмът е номиниран през 2017 г. за „Сезар“ за най-добър звук и „Кристален глобус“ за най-добра актриса за Одри Тоту, и за най-добър актьор за Ламбер Уилсън.

„Одисеята на Жак-Ив Кусто“ можем да гледаме у нас в кината „Евро Синема“, „G8“, „Люмиер“, „Одеон“, „Влайкова“ за София; „Лъки Дом на киното“ в Пловдив, Фестивален комплекс във Варна и кино „Петър Слабаков“ в Каварна.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.