С крило на Витоша

Сноукайт фест с четвърто издание

Сподели

Shares
Сноукайт на Витоша
снимка: Ясен Желязков/ Сноукайт на Витоша

На 18-ти март, за четвърта година вече, се състоя Витоша сноукайт фест. За неосведомения наблюдател, това означава много цветни хвърчила на едно място на фона на бял, блещукащ сняг. За растящото сноукайт общество в България, това беше приятна среща с хапване и музика, тестване на нова екипировка и кратка кайт сесия в приятно, слънчево, но и прекалено ветровито време. Не по-малко от стотина човека се събраха и тази година за събитието на платото над Голи връх, а някои от тях получиха и безплатен кайт урок. И макар сноукайтът да набира популярност, все още има много хора, които не знаят много за спорта. Въртят се и скептични въпроси, като защо сноукайт, а не просто борд или ски и колко трудно и опасно е да се кара с крило. Отговорите потърсихме направо при организаторите на сноукайт феста – клуб за екстремни спортове и пътешествия IztreshTeam.

Това са главно Ясен Желязков и Станимир Стефанов, но редовно в мероприятията им се включват много приятели и доброволци. Както обясниха те, в зимните дни с хубав пресен сняг сноукайтът е напълно излишен, но във всички останали, безснежни и ветровити такива, крилото е спасителен пояс за екстремни преживявания. Сноукайтът също е едно от решенията, как да се приспособим към метеорологичните условия, които ни поднасят зимите в последно време. В случая, крилото превръща Витоша в един огромен сноупарк, който почти винаги става за каране (4-5 дни в седмицата в периода февруари – април), за който не ви трябва лифт карта, нито дори лифт. Колко трудно е обаче да прокараме?

Сноукайт на Витоша
снимка: Ясен Желязков/ Сноукайт на Витоша

Противно на представите ни, сноукайтът е доста по-лесен като техника от кайта във вода, според думите на хората от IztreshTeam. Ефектът на металните кантове на сноуборда или ските върху снега дава много по-добри възможности за противодействие на теглителната сила на крилото, отколкото има кайтсърфът върху водата. Съответно карането върху сняг позволява повече контрол на райдъра и е по-безопасен като цяло. На Витоша, платовидният релеф и липсата на растителност във високите части лишават локацията от характерните за други планини завихряния на вятъра. Съответно, там рядко се наблюдават поривисти ветрове, който водят до неконтролирани летежи и опасни падания. Може да се каже даже, че Витоша е по-добро място да започнете обучението по кайт, отколкото водата. Друго предимство е, че може да карате сноукайт с крило за кайтсърф, което после да продължите да ползвате, когато замените планината за морето.

Сноукайт на Витоша
снимка: Ясен Желязков/ Сноукайт на Витоша

С разговора си с IztreshTeam отхвърлихме и друга разпространена представа – че сноукайтингът е просто зимната алтернатива на много отдадените кайтсърфисти. Оказва се, че сравнително малко кайтисти върху сняг карат и през лятото – повечето са категорично от страната на големите любители на зимата и на планината. А ако започнем да делим на скиори и сноубордисти? Първите имат доста предимства при сноукайта, като това, че по-лесно тръгват при първите си опити, и като цяло, могат да се движат по-остро срещу вятъра и да изкачват по-стръмни склонове. Недостатък при тях е, че товарят много коленете си. Бордистите печелят от естествената стойка при каране и това, че са обърнати в посока на кайта.

Сноукайт на Витоша
снимка: Ясен Желязков/ Сноукайт на Витоша

Ако решите да си набавите екипировка за сноукайт, няма да е съвсем лесно, тъй като пазарът в България тепърва се развива. По-разпространено за момента е пазаруването на крила втора ръка, които обаче може да вместите в бюджет от около 1000 лв. Наистина, сезонът на Витоша върви към приключване, но все още има две-три седмици, в които да направите първия си урок на сноукайт.

А ето и как премина последният фест:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.