Въпроси и отговори за Wings for Life

0
 

Сподели

Shares

В следващите редове ще откриете списък на някои от най-често задаваните въпроси към организацията Wings for Life и техните отговори.

Wings for Life World Run
Wings for Life World Run/Снимка: Wings for Life World Run

Какво е увреждане на гръбначния мозък?

В повечето случаи e парализа, причинена от остро увреждане на гръбначния мозък след травма. Нервнитe влакна се разрушават и нервните клетки в и около мястото на нараняване също са изцяло унищожени.

Какви са последиците от увреждане на гръбначния мозък?

Увреждането на гръбначния мозък не влияе само на способността да се движат крайниците, вредата също води до голям брой усложнения, свързани със здравето и ограничения в ежедневието. След увреждане на гръбначния мозък, нервните влакна, които изпращат моторни сигнали от мозъка на тялото и крайниците са увредени и това води до парализа на мускулите. Унищожаването на сетивни нервни влакна води до загуба на усещания като допир, болка и способността да се прави разлика между топло и студено. А по-малко известен факт е, че увреждане на гръбначния мозък може също така сериозно да ограничи възможността за контрол на пикочния мехур и червата, сексуалната активност и кръвно налягане.

Колко души са засегнати и защо?

Милиони хора по света в момента са зависими от инвалидна количка, след като са претърпели нараняване на гръбначния мозък. Всяка година най-малко 250,000 души преживяват увреждане на гръбначния стълб, следвано от парализа. Основните причини са: 50% пътно-транспортни произшествия, 25% падания, 16% други (например нападение), 9% спортове.
*Данните са предоставени от Световната здравна организация.

Какво е „Wings for Life“?

„Wings for Life” е изследователска фондация с нестопанска цел, основана през 2004 г. Мисията ѝ е да намери лек за уврежданията на гръбначния мозък. Те финансират научни изследвания на световно ново и клинични проучвания по целия свят, насочени изцяло към лечението на заболяванията на гръбначния мозък. 100% от всяко едно дарение се използва за реализация на най-обещаващите изследователски проекти и клинични проучвания при уважавани институти като Cambridge University, Harvard Medical School или Charité Berlin. Вижте повече информация.

Wings for Life осигуряват ли рехабилитация или грижа за хората, които са пряко засегнати от увреждания на гръбначния мозък?

Целта на фондацията е уврежданията на гръбначния мозък да станат напълно лечими. За да направи това, Wings for Life се концентрира върху подкрепата само на научните изследвания. 100% от набраните средства са посветен на тази цел. Осигуряване на ежеднежни грижи за хората, засегнати от увреждания на гръбначния мозък също е много важно, но има и редица други отлични благотворителни организации, които предоставят тези услуги.

Има ли лек за уврежданията на гръбначния мозък?

Учените са съгласни че: Пострадалите неврони са в състояние да регенерират. Уврежданията на гръбначния стълб ще бъдат напълно лечими един ден. Макар, че все още се търси лечение, вече е постигнат стабилен напредък.

Един отличен пример е клинично проучване в САЩ, където се тества епидурална електрическа стимулация. С този стимулатор четири напълно парализирани пациенти са успели доброволно да движат краката си, а също така се наблюдава и рязко увеличаване на вегетативните им функции. Откритията, направени чрез изследователски проекти като този, дават надежда, че ще бъде възможно да се подобри качеството на живот на хората с увреждания на гръбначния мозък и тяхното възстановяване.

Какъв процент от средствата, набрани от Wings for Life World Run, се използва за финансиране на изследователски проекти?

100% от средствата, набрани от Wings for Life World Run, ще бъдат използвани за финансиране на изследователски проекти за лечение на гръбначния мозък. Всички административни разходи на събитието и на фондацията са любезно поети от Red Bull. Можете да видите процесa на подбор на проекти тук.

Как мога да подкрепя Wings for Life?

Wings for Life зависи от дарения от физически лица и фирми. Ако искате да помогнете за набирането на допълнителни средства за научни изследвания на гръбначния мозък, като същевременно участвате в Wings for Life World Run, моля вижте списък с начини как можете да помогнете тук.

Wings for Life заплаща ли на своите посланици?

Не, всички посланици са ангажирани на свободна воля и по свой избор към Wings for Life.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.