Презентация: Колкина дупка

Запознанство с най-новата и най-дълбоката, изследвана пещера в България

0


Дата на събитието: 04.04.2017

Сподели

Shares

колкина дупка

На 4-ти април (вторник) имаме възможност да чуем разказ от първа ръка за проучването на пещерата Колкина дупка, където наскоро беше достигната най-ниската кота на българска територия. Пещерата се изследва отскоро и е изключително обширна и красива. Презентацията ще бъде изнесена от ПК „Под ръбъ“, които са едни от главните участници в последната експедиция в Колкина дупка, по време на която се доказва рекордната й дълбочина.

Тримата лектори – Делчо Топалов, Павлин Димитров и Светослав Маринов, могат да се похвалят с повече от 10-годишен опит в спелеологията. Презентацията ще се състои в арт и коуоркинг пространство SOHO (ул. „Искър“ 4) от 19 ч. в рамките на рубриката „Академия за пътешественици“. Партньори на събитието са „Банско филм фест“. Лекцията има такса 4 лв. и изискване за предварителна регистрация тук.

Колкина дупка е пропастна пещера, която се намира в Понор планина, община Своге, в близост до село Зимевица. Експедицията от 27-ми януари 2017 г. успява да достигне дълбочина от 408,5 м. под морското равнище и дължина 1992 м. Спелеолозите прогнозират обаче, че пещерата има потенциал за развитие до – 800 м. дълбочина и над 10 000 м. хоризонтални галерии.

Ето и малка част от разказа за проникването в пещерата, който няма как да не събуди интереса: „Оказа се около 60 метров отвес, завършващ със страховита 45-метрова камбана, стени около теб не се виждат. Едната стена е покрита с невероятно красив бял натек, който на дъното се разлива в дървоподобно образувание с десетки малки листенца. В основата му има малко езерце с гигантски пещерни бисери.“ Още много подобни описания, ще чуете, ако посетите лекцията на ПК „Под ръбъ“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.