Първо българско представяне на световно в дисциплина ски крос

Трима наши състезатели стартираха в Сиера Невада

Сподели

Shares
ски крос Сиера Невада
снимка: fis-ski.com/ Старт ски крос Сиера Невада

Дисциплината ски крос спада към направлението на свободните ски, което е като цяло ново за България и в него се подготвят национални състезатели едва в последните две-три години. Националният ни отбор по ски крос се състезава на Световното първенство в Сиера Невада, приключило края на миналата седмица, и това беше първо участие за България на събитие от този висок ранг. Разбира се, отборът е насочил поглед и към предстоящите Олимпийски игри.

Тримата състезатели, които взеха участие в шампионата в Испания, са Стоян Върбанов, Владимир Попов и Никола Чонгаров. Бившият национал в алпийските дисциплини, Чонгаров, е новото попълнение в отбора – едва от този сезон. Въпреки това, той е единственият от тримата, успял вече да мине прага от 100 фис точки и да изпълни едно от двете условия за попълване на олимпийска квота. Второто е да попадне в челната трийска на състезание от Световната купа, което българинът трябва да постигне до края на януари 2018 г. С първенството в Сиера Невада, ски сезонът на FIS приключи и борбата за точки започва отново през ноември.

ски крос Сиера Невада
снимка: fis-ski.com/ Трасето за ски кроса в Сиера Невада

В Сиера Невада, Чонгаров, Попов и Върбанов завършиха съответно на 38-мо, 39-то и 41-во място. Освен това си участие, през изминалия сезон тримата се представиха на две национални първенства, в Банско и в Болеас, Швеция. Владимир Попов успя да вземе първо място на състезанието в Пирин. Треньор на отбора по ски крос е дългогодишният състезател в дисциплина алпийски ски – Георги Моллов.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.