Дабъл корк беше стандартът в ски състезанията през уикенда

Скиорите на Pamporovo Freestyle Open показаха много високо ниво

Сподели

Shares
Pamporovo Freestyle Open 2017
снимка: Петър Милев/ Италианецът Юри Силвестри на Pamporovo Freestyle Open 2017

Двете ски състезания в програмата на Pamporovo Freestyle Open, които се състояха в петък и събота, генерираха невероятна състезателна атмосфера и едно много високо ниво на каране. Подредбата на почетната стълбичка се менеше с всеки следващ рън на участниците във финалите, а двойното салто с „изкривена“ ротация (извън вертикалната и хоризонтална ос) – дабъл корк, с ротация от 1080°, се наложи като стандарт за класиране сред челните места.

Двойните ротации през глава определено изглеждаха много впечатляващо и бяха нещо, което българската публика рядко вижда на живо. Сцената за този тип трикове се отключи в края на първия състезателен ден, когато руснакът Олег Гуч открадна неочаквано първото място с първият успешно кацнат дабъл корк 1080°. Характерът на скоковете и променливите снежни условия поставяха до последно под въпрос възможността за изпълнение на това следващо ниво трикове, но 18-годишният Гуч беше човекът, който избута границата на постижимото този ден. Ник Стивънс, от Австралия, стана главният виновник за покачване на напрежението сред участниците през втория слънчев и перфектен ден за каране, с изпълнението си на идеален финален рън, който трябваше да му осигури първото място. Убедителната му заявка обаче извади нещата извън контрол, от гледна точка на мотивация, и няколко следващи участници успяха да надхвърлят неговия резултат.

Pamporovo Freestyle Open 2017
снимка: Петър Милев/ Олег Гуч, от Русия, на Pamporovo Freestyle Open 2017
Pamporovo Freestyle Open 2017
снимка: Петър Милев/ Еирик Торасен на Pamporovo Freestyle Open 2017

Десетките (1080°) бяха друга норма за карането по време на събитието, поместило два старта в програмата на Европейската купа на FIS, и след втория ден се съпреживяваха като нещо съвсем обичайно. Състезателите показаха много стабилност и креативност на двете рейл секции от трасето – суичъпи, дизастъри и излизания с 270°. Нивото на каране на повечето чуждестранни карачи беше много сходно, което направи надпреварата истински интересна. Приятелската атмосфера, изградена през няколкото приятно прекарани дни в хотел Перелик, допринесе за споделени хубави емоции между участниците.

Въпреки равностойната конкуренция, норвежката школа окупира убедително почетната стълбичка и в двата дни, в лицето на двамата състезатели Хенинг Хансен Пита и Еирик Торасен. Пита стана трети и първи, а Торасен взе две втори места. В петък руснакът Олег Гуч взе първото място, а в събота италианският национал Юри Силвестри се класира втори. Станислав Черешаров – Ставри и Иво Петров бяха двамата български състезатели, които успяха да се преборят за място сред финалистите и постигнаха съответно осмо и девето място през втория ден.

Pamporovo Freestyle Open 2017
снимка: Петър Милев/ Ставри на Pamporovo Freestyle Open 2017

Ставри и Иво Петров дадоха най-доброто от себе си, като представянето им беше значително по-добро в събота, когато бяха вече загрели по трасето. Ставри показа стабилно каране на рейл секциите и изпълни няколко сполучливи седмици (720°) и деветки (900°). Иво опита доста ротации и записа един впечатляващ опит за флетспин 360° с джапан граб.

Съдийският състав беше формиран от Иван Иванов – Кебапа, Иван Тодоров, Марин Сладкаров и сърбина Желко Миланович. Регламентът на състезанията беше идентичен с този от предишните дни, при сноуборда – два ръна на квалификациите и три на финал, от които най-сполучливият се зачита.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.