Какво да очакваме от стартовете в ските на Pamporovo Freestyle Open

Австралия, Норвегия, Италия, Австрия и Русия са сред страните със свое представителство

Сподели

Shares
Ник Стивънс
снимка: afpworldtour.com/ Ник Стивънс в Кардрона, Нова Зеландия

Ник Стивънс е един от ски състезателите на Pamporovo Freestyle Open, който идва от възможно най-далеч, от Австралия. Стивънс е в България за първи път и се намира вече в Пампорово, където ще се възползва от тренировъчния ден за състезателите, планиран за днес. За Австралия той ни разказа вече, че му липсва, тъй като е прекарал последните месеци в едни от най-известните паркове в Щатите, тези на Парк Сити и Брекенридж. Естествено, не пропусна да сподели нещичко и за изживяванията си в гигантския парк на Кордрона, Нова Зеландия, който разполага с халфпайп с олимпийски размери и един от най-големите паркови биг еър скокове, с тейбъл от 26 метра. Всичко това звучи хем интересно, хем респектиращо, а гостуването на Стивънс е само една малка част от вълнуващите неща, които предстоят в следващите дни тук в Пампорово – Мечи чал.

Във втората част на събитието Pamporovo Freestyle Open, на 17-ти и 18-ти март ще се проведат два кръга от Европейската купа на FIS, които ще дадат възможност на състезателите в дисциплина слоупстайл ски да спечелят голям брой FIS точки. Точките са им нужни за участия в събития на FIS от по-висок ранг, както и за генералното сезонно класиране на федерацията. Надяваме се официалните стартове да станат повод и за една много оспорвана надпревара между интересна селекция от състезатели, които не са се изправяли един срещу друг преди. В уравнението слагаме и уникалното по рода си слоупстайл трасе, изградено специално за събитието. Съревнованието отново ще е само сред мъжете, тъй като категорията на жените отпадна в последния момент поради слаб интерес.

Скандинавската школа ще има засилено присъствие в тези две състезания. Общо петима норвежци са заявили участието си, сред които и небезизвестният Хенинг Пита (Henning Pytte). Младежът, само на 18 години, попада редовно в челната тройка на националните състезания по слопстайл в родината му, а в последното си участие в Световна купа Пита стои на 20-то място. Норвежецът вероятно ще намери конкуренция в лицето на Ник Стивънс, който държи подобни позиции в класиранията от Световни купи. Австрийският участник Самюъл Баумгартнер, със завидни постижения в състезанията по биг еър, също ще е труден за преборване – до колкото чухме, момчето се справя фрапиращо добре и на рейл секциите. Италия и Русия също ще са с представителство на състезанията.

Гледайте Хенинг Пита в Брекенридж срещу Самюъл Баумгартнер в Абсолют Парк:

Родните ни състезатели във фрийстайла ще застанат редом с чужденците, за да опитат възможностите си на единственото в момента професионално слоупстайл трасе в България. От добре познатите ни, дългогодишни карачи ще видим Станислав Черешаров и Александър Карадинков. Николай Найденов, който през 2014 г. стигна много близо до участие в Зимната олимпиада в Сочи, няма да се състезава в тези стартове. В момента Тони Черешаров – Ставри разполага може би с най-добрата състезателна подготовка сред тримата, от една страна, заради сегашната си треньорска роля в националния отбор по ски свободен стил, от друга, заради натрупания вече състезателен опит.

Ставри тренира младите фрийстайл надежди Иво Петров, Виктор Божков и Виктор Калайков, които вече могат да се похвалят с няколко качествени участия на международни състезания, с позиции около 20-тото място. Можем да стиснем палци за едно добро тяхно представяне на родна земя, за да наберат самочувствие и точки за предстоящите им участия в Капрун, Австрия, в края на март. Тримата младежи, а също и Ставри и Гипса (Карадинков), са представители на ски клуб „Пампорово“. Петър Диманов, представител на ски клуб „Тракия“, също е сред българските участници на състезанията.

Виктор Калайков
снимка: Б. Стефанов, freeski.bg/ Виктор Калайков

Финалите от двата старта във фрийстайл ските, както беше при сноуборда, ще бъдат излъчени пряко по БНТ и БНТ HD (петък 14.30 – 16 ч., събота 14 – 16 ч.) и ще бъдат придружени от подробен коментар, който да разясни всички детайли от представянето на участниците. За публиката, която ще пристигне в Пампорово- Мечи чал през уикенда, да проследи събитията на живо, организаторите са подготвили вечерна парти програма в хотел Перелик, която ще събере състезатели и фенове на едно място. В петък доброто настроение ще бъде насочено към караоке предизвикателства, а в събота ще се състои закриващото парти на Pamporovo Freestyle Open, където няма как да не се отпразнува всичко докрай.

Pamporovo Freestyle Open 2017
снимка: Петър Милев/ Тренировъчен ден, Pamporovo Freestyle Open 2017
Pamporovo Freestyle Open 2017
снимка: Петър Милев/ Тренировъчен ден, Pamporovo Freestyle Open 2017
Pamporovo Freestyle Open 2017
снимка: Петър Милев/ Тренировъчен ден, Pamporovo Freestyle Open 2017
Pamporovo Freestyle Open 2017
снимка: Петър Милев/ Тренировъчен ден, Pamporovo Freestyle Open 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.