Освети пътя си с Petzl

0
 

Сподели

Shares
Petzl
Снимка: Lafouche/petzl.com

Да има надежден източник на светлина е важно за всеки планинар, къмпингар, хижар и общо взето, всеки, който е решил да прекара известно време на открито или далеч от редовната електрическа мрежа. Пък дори и за тези, които предпочитат уюта на дома – на всеки се е случвало токът да изгасне.

Челниците Tikkina, Tikka и Zipka от Petzl са създадени, за да ни помогнат да „проглеждаме“ всеки път, когато светлата част на деня отстъпи пред тъмнината. Едно от най-големите им предимства и страхотни характеристики е хибридният дизайн.

Petzl Battery System

И трите челника използват т.нар „хибриден дизайн“, което означава, че устройствата за светлина могат да бъдат захранвани по два начина. Единият вариант са три батерии AAA/LR03, а другият е презареждащата се батерия CORE. Възможността за избор източника на захранване позволява да се възползваме от предимствата, които той предлага спрямо различните ситуации, в които се нуждаем от светлината на челника. Така например, презареждащата се батерия е по-удачният избор, ако използваме челника многократно и интензивно, защото е по-икономичният вариант, а трите батерии са подходящи, ако използваме челника по-рядко или само по определени поводи. Сменяемите батерии захранват челника по-дълго време.

Челник Petzl Tikkina

Tikkina е компактен и лесен за използване челник, който се справя отлично в осветяването на обекти, намиращи се на близко разстояние. Освен това обаче, челната лампа има три режима на работа: за близко разстояние, движение и далечно разстояние, които се сменят с натискане само на един бутон. Светлината, която се излъчва от Tikkina, е 150 лумена и се „разпръсква“ в широк лъчев сноп. При използване пълната мощност на челника (150 лумена), светлината ще продължава да свети в продължение на 60 часа, но може да „издържи“ и до 220 часа, ако бъде използвана в най-слабия режим.

Челник Petzl Tikka

Tikka е следващият челник от Petzl, който е много подходящ за къмпинг, трекинг или пътуване. Tikka осигурява светлина от 200 лумена, които го правят подходящ както за осветяване на обекти на близко разстояние, така и за непродължително придвижване. Челникът е лек – 86 грама и както Tikkina, използва само един бутон за смяна на режимите на работа. Освен режим за близко и далечно осветяване, и придвижване, Tikka е снабден и с режим на работа с червена светлина. Червената светлина се грижи за това очите ни да привикнат към промяната в осветеността на околната среда, но освен това осигурява дискретност и е изключително полезна при движение в група, защото не заслепява останалите. Червената светлина има два режима на работа: мигащ (видим от 700 м и с продължителност 400 часа) и за близко разстояние (60 часа). В режим за близко виждане на бялата светлина пък, челникът ще осветява в продължение на 240 часа и в продължение на 60 часа за всички останали режими. Tikka е оборудвана и с фосфоресциращи елементи, за по-лесно откриване в тъмното.

Челник Petzl Zipka

Челникът Zipka пък, ще освети всичко по пътя ни с мощност от 200 лумена. Освен, че има три режима на работа с бяла светлина и два с червена (също като при челника Tikka), Zipka използва патентованата система на Petzl за закрепване на челника с шнур. Шнурът минава през ролетка, с помощта на която челникът автоматично се регулира по главата. Освен това обаче, с помощта на тази система, челникът лесно може да бъде носен и на ръката или да бъде прикрепен към тавана на палатка, кормило на велосипед, или различни части от екипировката, която носим със себе си. Системата значително намалява обема на челника и го олекотява до 66 грама.

Челник Petzl Zipka

Вносител и дистрибутор на Petzl, съответно и челниците, описани по-горе, е ПИК 3000. Повече информация за това къде можете да намерите продукти на марката има тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.