Ливинг СОЦ

0


Дата на събитието: 16.12.2010

Сподели

Shares

Представата на младите за СОЦ-а е техният личен СОЦ.

Това е и мотото на новата, трета подред тема на динамичната платформа за инсталации – living museum™. Датата е 16 – 20.12.2010, часът на откриване 19.00, мястото е на ъгъла на „Г.С. Раковски“ и „Ив. Вазов“, в сградата на БДЖ, където по-рано тази година избухна първият „жив музей”, с тема (Х)амстердам.

Живият музей

Този път авторът Васил Тучков и екипът на living museum™ са приготвили машина на времето, която ще ни пренесе в тяхната представа за миналото. СОЦ-ът през очите на тези, които не са живели пряко в него, но са израстнали в епицентъра му. Косвено засегнато, младото поколение днес има различни мнения по въпросите за режима у нас; а именно образ, построен от разкази, оплаквания, хвалебствия, приказки за скъпоценни шоколадови яйца и дънки, липсващи банани, бригадирски лета, вечерни часове и забранени думи. Всички тези съставки забъркват рецепта за пълна обърквация у младия „европейски” българин и отдават фантастично значение на заобикалящите го надгробни памтеници и тотеми, все гигантски, строги и често въоръжени. СОЦ-ът срещу СТРИЙТ-а и заедно.

Както обикновено, събитието ще продължи няколко дни, като ще бъде разделено на български, съветски, кубински и китайски СОЦ. От living museum™ ще предложат на публиката си фестивал и дизайн бианале в духа на конструктивистите – Родченко и Попова. Отделни елементи са изложба на архивни и днешни фотографии, диктатори на кокили, инсталации, Кореком, мултимедия, творчески работилници и други. В продължение на час ул. „Г.С. Раковски” ще бъде затоврена в отсечката си от пл. „Славейков” до сградата на БДЖ за преминаването на манифестация от пионери, чавдари, жонгльори и огнен пърформънс. Всяка от инсталациите е интерактивна, като целта е посетителите да са и участници.

На музикалната сцена са поканени да звучат „заслужилите народни артисти” Милена, Уикеда, Скилър и други.

living museum™ поставя време и пространство в музей, където експонатите са живи. Целта е зрителят да се пренесе в емоцията на темата (град, епоха, идеология). Мисия на фестивала е да събира артисти от различни сфери на национално и международно ниво в тематична колаборация.

Досега Живият музей представи холандската тема „(Х)амстердам: история за котки, хамстери, летящи къщи и колела” през юни в София и през септември в Нощ на музеите в Пловдив. В града на тепетата living museum™ беше контракултурна точка, която събра близо четири хиляди гости в стария тютюневия склад и закри Нощта с разтърсващо парти.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.