„Рагнарок“ или колко трудни могат да бъдат 100 км със сноукайт

Сподели

Shares
Red Bull Ragnarok
снимка: red bull content pool/ Red Bull Ragnarok

„Ранарок“ е скандинавска дума, която означава нещо като триумф на истинските герои, силните и смелите. Това е името и на, славещото се за най-трудно, състезание по сноукайт в света. И трябва да е така, щом от 300 участници успяват да финишират само 20, грубо казано. От друга страна, условията на състезанието не звучат толкова тежко и са съвсем прости – трябва да се изминат едни 100 км. със сноукайт. Не са хиляда. Все пак Майк Хорн измина няколко по хиляда, прекосявайки Антарктида и помагайки си именно със сноукайт, макар и специално адаптиран за целта. Какво точно прави предизвикателството в Red Bull Ragnarok толкова голямо?

Състезанието се провежда на обширно снежно пoле, някъде из планинското плато Хардангевида, разположено близо до Берген, Норвегия. Точната локация се различава малко за всяко следващо състезание и се пази в тайна до малко преди събитието. Участието е отворено за всеки желаещ, който има 16 навършени години, заедно се състезават аматьори и професионалисти. По-важна забележка относно конкуренцията е големият брой участници. Безспорно мероприятието предлага една много необичайна гледка на най-гигантската тълпа от кайтисти. В това се състои и една от основните трудности от участието в състезанието: да можеш да маневрираш безопасно сред гора от други хвърчила.

Red Bull Ragnarok
снимка: red bull content pool/ Red Bull Ragnarok

Съревнованието протича по определено трасе, което покрива разстояние от около 20 км. – състезателите трябва да повторят маршрута пет пъти. Единичната отсечка може да отнеме неопределен период от време в зависимост от метеорологичните условия. Хардангевида е място с много бързо сменящо се време. Възможно е участниците да трябва да се справят с опасно силни ветрове; вятърът може напълно да затихне и кайтистите да трябва да продължат пеша; има вероятност да стане адски студено или да се загуби видимостта, заради силен снеговалеж. Коментарът на професионалната състезателка Сузи Мей, от Германия, дава добра оценка на изживяното: „Независимо колко напрягаща е ситуацията, проблемите, пред които се изправяш в Ragnarok, винаги те учат на нещо ново – за управлението на кайта или за спорта като цяло. Преживяването е единствено по рода си и се случва на едно от най-красивите и диви места на Земята.“

По-долу може да видите видео:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.