Кандид Тове: фрийрайд машина

0
 

Сподели

Shares

Въпреки че беше новобранец във Freeride World Tour 2010 (FWT), фрийрайд скиорът Кандид Тове можеше само да спечели от участието си. Така и стана – още през първата си година той спечели фрийрайд тура и стана най-добър фрийрайдър в цял свят. Иначе Кандид не е никакъв новобранец – той е добре познат от редицата ски филми, в които участва, но е по-известен със своите фрийстайл умения. Както и с факта, че доста девойки си падат по него. Ето и какво сподели в интервю за FWT за успехите си през миналия сезон и очакванията за предстоящия.

Кандид Тове

FWT: Разкажи ни за FWT 2010?
Моят първи опит с FWT ме направи наистина щастлив. Научих много, особено когато се озовавахме срещу трасето два дни преди всяко състезание и трябваше да отделим много време в разузнаване на трудните скалисти и стръмни участъци, за си осигурим добро и безопасно спускане. Аз съм доста запознат с разузнаване на терените, що се отнася до снимането на филми, но по време на всяко състезание часовника тиктака. Харесва ми атмосферата в обкръжението на райдъри като Себ (Мишо), Ауре (Аурелиен Дюкро); всеки беше в помощ. Ние сме там, за да се опитаме да развиваме спорта напред, да сме сигурни, че сме в безопасност и да си помагаме. В първия си сезон се състезавах без никакво напрежение, защото не бях сред фаворитите. Целта ми не беше проверка дали мога да победя най-добрите фрийрайдъри в света, а дали този вид състезание ще ме изкефи и какво мога да направя.

Кандид Тове

FWT: Фрийстайл срещу фрийрайд?
Във фрийстайла трябва да устроиш движенията и триковете си с пулса, и да ги съчетаеш в програма. Във фрийрайда, когато си на върха на терена, не можеш да видиш какво ти предстои надолу, затова трябва да се концентрираш и да си го визуализираш. Освен това не е достатъчен само един ден, за да изучиш терена. Трябва да си последователен и да анализираш следващата си стъпка предварително, ако искаш да останеш на краката си. Така че във фрийрайда имаш едно предварително напрежение от незнанието какво ти предстои. Точно от такова напрежение направо ми свят ми се зави, когато бяхме в Скуо Вали миналия сезон. Но ми харесва този формат, в който оценяват нашите спускания с точки, точно както при сърфистите.

FWT: Готини спомени от FWT 2010?
Шамони, защото беше тест за мен дали ще ми хареса този тип състезание. За да съм по-точен, победата ми даде увереност и желание да продължа в Тура. Имаше доста напрежение, защото теренът беше определен само два дни преди състезанието. Не бях карал по склона Бреван друг път и не бях много сигурен откъде да мина до последния момент. Все пак най-лудият от всички склонове в Тура си остава Бек де Роузес във Вербие.

Кандид Тове

FWT: Какво за Вербие?
Не бях стъпвал там. Пристигнах месец преди състезанието с идеята да се подготвя за него, но имаше твърде силен вятър. Не успях да карам по склона, но направих тонове снимки, които изучавах за големия ден. Останалите райдъри също ми дадоха съвети, особено Ксавие де ла Ру, който беше спускал трасето 5-6 пъти. Той ми помогна доста, защото на Бек де Роузес нямаш място за грешка! Правиш една грешка и се изстрелваш (без превод – tomahawking) до най-долу. Финиширах трети след Кай (Закрисон) и Ауре, което си е голямо постижение.

FWT: Правил ли си някаква подготовка за идващия сезон?
Карах 15 дни в Чили за фотосесия на Quiksilver, но там нямаше толкова сериозни трасета, като тези в FWT. Поддържах форма с други спортове като байк и сърф, и работех повече за усилване бедрата. Последният сезон се чувствах уморен във Вербие, тъй като теренът наистина ме изтиска, а и бях 15 дни на патерици след Скуо Вали. Качих се на ските едва 6 дни преди Вербие.

Кандид Тове

FWT: Какви са целите ти за тази година?
В интерес на истината искам да защитя своята титла, но няма да съм прекалено амбициозен за това. Ще се опитам да дам най-доброто от себе си. Ще се опитам да не го мисля много много и да не си внасям допълнително напрежение. Най-важното е да е фън! Чисто психически не трябва да си задаваме твърде много въпроси. Завърших първия си сезон в FWT без никакво напрежение, тъй като не бях фаворит. Научих много за изучаването на трасетата, научих толкова много през тази зима. През тази година освен състезанията ми предстоят снимки и за Candide Kaméra. Имам и още един проект в главата си, но не искам да говорая за него, докато не се изяснят повечето неща.

FWT: Програма за зимата?
Както казах, снимки за Candide Kaméra и новия проект. Скоро ще отида малко на почивка. Ще започна да карам ски в средата на ноември и ще отида в Шамони за малко, за да покарам на трасета като Бреван.

FWT: Кой е твоят най-голям конкурент?
Жулиен (Лопез), Ауре, Хенрик (Винстед), Себ (Мишо) – всички имат много голям опит. Всеки от останалите скиори също може да се изяви, ако направи добро спускане.

Източник: board.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.