Жан-Марк Боавен – екстремно наш

0
 

Сподели

Shares

Има хора, които завинаги остават в историята. Нещо повече – заради уникалните си постижения се превръщат в истински легенди. Особено впечатляващи изглеждат опитите им от позицията на времето, защото понякога просто не можем да си дадем ясна сметка как са направени успешно преди толкова години. Благодарение на тези хора, историята се изпълва с постижения, които не само не могат да бъдат забравени, но и всяко тяхно поредно припомняне съживява вълнението от начинанието, сякаш е направено вчера.

Вторият ден на фестивала „Две вечери на френското планинарско кино” – 24-и февруари, ще предложи вълнуваща среща с една от легендите в света на екстремните изживявания – Жан-Марк Боавен.

Жан-Марк Боавен

Един неуморим изследовател на вертикалността във всичките й измерения: алпийски стени, ледени склонове, осемхилядни върхове, скални отвеси, той през целия си живот търси предизвикателствата. Заедно с Кристоф Профи и Патрик Беро той олицетворява брънката, връзката в голямата френска алпийска традиция между поколението на класиците и на тези, които хранят духа си с докосване до извънмерното и непознатото.

Гледайки този филм, запечатал природата на Патагония, Гренландия, Алпите или Хималаите, си даваме сметка за гигантското отстъпление на ледниците и за… екипировката в една епоха, когато все още част от нея се правеше чисто занаятчийски, и все пак това не пречеше на големите имена на тази епоха да правят смели премиери. „В риска има и чар, той е нещо, което те обогатява“.

Жан-Марк Боавен е авторът на концепцията за алпийски трилогии и четирилогии, соло изкачвания на големи северни стени в рамките на няколко дни и тяхното свързване със ски или парапланер. Осъществил най-дръзките си мечти, реализирал първото ски-спускане от Еверест, Боавен загива при base–jump скок на най-високия водопад в света Salto del Angel във Венецуела. Човек и катерач, излязъл извън рамките на своята епоха…

Жан-Марк Боавен

Актуална информация за събитието „Две вечери на френското планинарско кино“ можете да намерите във фейсбук страницата тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.