Невидимите „слуги“ на К2 разказват историята си

В документалния филм на Яра Лий

0


Дата на събитието: 18.04.2017

Сподели

Shares
К2 and the Invisible Footmen
К2 and the Invisible Footmen/Photo by Shah Zaman Baloch (Courtesy of Cultures of Resistance Network)

Макар, че е вторият по височина връх на планетата, К2 често е определян от мнозина за най-предизвикателния, а много алпинисти определят изкачването му като по-ценно от това на първенеца при осемхилядниците – Еверест. Върхът се издига на границата между Пакистан и Китай и ежегодно предизвиква най-смелите алпинисти по стръмните си склонове, ограничените варианти за маршрути и изключително трудния подстъп към изкачване.

Редица експедиции до високия 8611 м връх нямаше да бъдат възможни без безценната помощ на пакистанските носачи, чиято задача е не само да пренасят екипировката на изкачващите се до базовите лагери, но и да ги подкрепят, достигайки редовно до огромни надморски височини. Тези носачи изпълняват една от най-трудните и опасни професии в света и няма да сгрешим, ако ги наречем истинските герои на алпинизма.

К2 and the Invisible Footmen
К2 and the Invisible Footmen/Photo by Shah Zaman Baloch (Courtesy of Cultures of Resistance Network)

K2 and the Invisible Footmen е филм на режисьора Яра Лий, който документира живота именно на пакистанските носачи, но също проследява историята на първата официална експедиция, съставена единствено от пакистански алпинисти (също по професия носачи), която успява да изкачи К2 през 2014 година. Освен, че можем да се насладим на спиращите дъха гледки, филмът ще ни направи свидетели на ежедневните предизвикателства, лишения и успехи, които стоят пред носачите и ще ни въвлече по един по-необикновен начин в пакистанската култура, която е успяла да запази своята автентичност именно на тези големи земни височини.

Филмът може да видите в София на 18 април – повече информация и билети тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.