Преследване на коледната елха

Ледено катерене в Китай

Сподели

Shares
водопадът във формата на коледна елха
снимка: Lie Feng/ Merry Christmas, WI 6, 140 м., каньонът Linzhou Taihang, Китай

Навръх Коледния ден през отиващата си 2016 г., в китайската социална мрежа WeChat се появява снимка на пленителна ледена формация във формата на гигантска коледна елха – замръзнал водопад в каньона Linzhou Taihang, в Китай. Картинката веднага грабва интереса на местните катерачи, а двама от тях – He Chuan и Liu Yang, се впускат в голямото приключение да открият и изкатерят водопада.

Chuan и Yang имат сериозен опит в леденото катерене, също и извън границите на родината им – в Норвегия и Канада. Двамата взимат решение да се отправят към водопада веднага след Нова Година, без да имат представа колко време ще им отнеме да го открият. Търсят го пет дълги дни. Когато го откриват и се убеждават, че това е мястото, виждат вече рухнала елха. „Леденото дърво“ трябва да е било високо към 150 метра. За щастие това не е краят на разказа им.

На 26-и януари нова снимка на водопада се появява в WeChat. Опит за бленувания вече формация следва още на следващия ден от други двама катерачи от Китай. Оказва се, че условията все още не са добри, ледът се топи и между ледената структура и скалата изтича огромна река. Мераклиите се отказват преди края на първия пасаж.

Дори и с тази информация, Chuan и Yang решават да рестартират плана си, знаейки, че студеният период в Китай е към края си. Двамата успяват да изкачат структурата, която в долната си част е с диаметър 2 метра, ползвайки единствено ледени цеви – без да се осигуряват на скалата. По това време „прозорецът“ между леда и камъка зее все още там.

Chuan и Yang определят трудността на изкачването като WI 6 („Изключително стръмен и изморителен лед, само с няколко възможности за почивка, ако въобще ги има. Осигуряването е трудно и несигурно, площадките най-често са висящи и не много надеждни“, climbingguidebg.com). Реалната височина е около 140 м. Катерачите кръщават водопада „Весела Коледа“ и споделят, че това е най-красивото и вълнуващо ледено катерене, което са правили“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.