Памир – предизвикателство за пешеходните туристи

0
 

Сподели

Shares

Peika.bg е онлайн пространството, от което можем да се почерпим с вдъхновение и полезни съвети за редица пътешествия. Тази седмица от “Пейка” ни отвеждат на пътешествие в планината Памир.

Понякога човек има нужда да се изолира от външния свят и да остане насаме със себе си.

Таджикистан ще ви даде тази възможност. А раят за пешеходните туристи се намира в Горнобадахшанска aвтономна област. Тя се простира в най-високите части на планината Памир. Местните я наричат „Бам-и-Дуня“, което означава „пъпа на света“, защото именно там се събират окончанията на най-високите планински системи на земята.

Тази дестинация е за наистина смели пътешественици, които не се страхуват от високата надморска височина и физическите предизвикателства на дългите преходи.

Памир, Peika.bg

Памир рядко е посещаван от чужденци. Там още личи ръката на Твореца, която е изваяла величествени форми. Сутринта можете да преминете покрай тюркоазени езера, а следобед да изпробвате един от най-дръзките планински пътища – магистралата на Памир. Изкушение за сериозните планинари са трите 7-хилядника: връх Независимост (бивш Ленин) – 7134 м, връх Исмаил Самани (бивш Комунизъм) – 7495 м и връх Корнижевски – 7105 м. Не по-малко предизвикателство е най-дългият планински ледник в света – Федченко (77 км).

Памир не е земя само на скали и върхове. Там ще откриете много древни светилища, крепости, скални рисунки и любопитни пазари, които предлагат всичко от компактдискове до тайни планински билки.

Местните са много гостоприемни. Повечето семейства са музикални и често свирят на тавлак (tavlak) – вид барабан или рубоб (rubob) – струнен музикален инструмент до късно през нощта. По-голяма част от населението изповядва исмаилското направление на шиитската религия. Но не се учудвайте, ако често вдигат тост с чаша водка в ръка. Тази традиция е останала от времето когато страната е била част от Съветския съюз.

И помнете, че дългият преход е един от най-добрите начини да достигнете до себе си.

Полезна информация:

Трябва да имате виза, за да влезете в Таджикистан, както и разрешително за посещение на Памир. Можете да го получите, когато кандидатствате за виза в повечето посолства.

Сезонът на пешеходните преходи в Памир в от май до октомври.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.