Котки за сняг и лед от Petzl

0
 

Сподели

Shares
Котки Petzl Leopard FL
Котки Petzl Leopard FL

Котките са една много важна част от екипировката ни, когато става въпрос за стръмни, снежни, заледени условия и са най-важната връзка между нас и терена. В избора на котки основно значение оказва именно мястото, на което ще ги използваме и целта, която сме си поставили.

Mоделите котки на Petzl са създадени именно за движение по различни терени и съобразени със спецификите на настилката.

Котките от серията Leopard – Leopard FL и Leopard LLF, са разработени за движение по сняг.

Котки Petzl Leopard FL
Котки Petzl Leopard FL

Leopard FL са котки, които използват система за закрепване Flex Lock. Тя ги прави подходящи за носене дори с туристически обувки, които нямат изразен борд отзад или отпред. Едно от най-големите предимства на тези котки от Petzl обаче е, че са супер леки. Направени са изцяло от алуминий, което осигурява тегло от едва 360 грама за чифт. Освен това за свързване на двете части на всяка котка – предна и задна, е използвана гъвкавата система Cord-Tec, която използва въженце от Dyneema®. Системата прави възможно регулирането на дължината на котките без нужда от допълнителни инструменти, но освен това улеснява прибирането и пренасянето им, защото позволява намаляване на обема и не увеличава теглото. Най-подходящи Leopard FL са за снежни изкачвания и движение по сняг.

Котки Petzl Leopard LLF
Котки Petzl Leopard LLF

Leopard LLF пък, са котки, разработени както за движение по сняг, така и за ски туринг. Те използват системата за закрепване Leverlock, която именно осигурява адаптиране на котките към предназначението им. Leverlock използва заден автомат за бързо поставяне, снабден с ластична лента, която автоматично приляга по глезена. Благодарение на лентата се минимизира възможността котката да се откачи неволно, а автоматът прави котките изключително подходящи за ски туринг, тъй като улеснява прикрепянето им към ски обувките. Както Leopard FL, така и Leopard LFF са изработени изцяло от алуминии и със системата за свързване на задната и предната част Cord-Tec. Алуминиевият материал и Cord-Tec осигуряват ниското тегло (330 грама за чифт) и минималния обем на котките, така че да бъдат максимално лесни за пренасяне.

Котки Petzl Leopard LLF
Котки Petzl Leopard LLF

И Leopard FL, и Leopard LLF имат по десет зъба и се предлагат заедно с калъф за транспортиране и съхранение.

Котки Petzl Irvis Hybrid
Котки Petzl Irvis Hybrid

IRVIS HYBRID пък, са котки, предназначени за подход към изкачвания или ски туринг по заледени терени. Заради предназначението си, те използват система за закрепване LEVERLOCK UNIVERSEL, която е съвместима с всички обувки за туризъм през ледници и ски алпинизъм, които имат борд на петата. Те пристигат в комплект с елементи (FIL или FIL FLEX), които позволяват адаптиране на котките към обувки с различно бомбе и могат да бъдат закрепени към обувки както с борд отпред, така и без.

За да се забиват добре в леда, котките са изработени с предна част от стомана. В същото време обаче, задната част е от алуминий, което означава, че теглото е сведено до минимум, без да оказва негативно влияние върху техническите характеристики и представянето на котките. Освен това към тях може да бъде добавена и специалната Аntisnow пластина, заедно с която теглото на котките е 540 грама.

Както при останалите модели, така и тук, системата за свързване на предната и задната част е Cord-Tec, което означава, че дължината се регулира без нужда от допълнителен инструмент. Котките имат 10 на брой зъби.

Котки Petzl Irvis Hybrid
Котки Petzl Irvis Hybrid

Вносител и дистрибутор на Petzl, съответно и котките, описани по-горе, е ПИК 3000. Повече информация за това къде можете да намерите продукти на марката има тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.