Вальо Пелтеков за участието си в квалификациите на FWT

Сподели

Shares
Валери Пелтеков
снимка: Open Faces FB, Andreas Vigl/ Валери Пелтеков на награждаването на Open Faces Alpbachtal

360: Това е първо участие за теб във Freeride World Qualifier от четири години насам. Как се реши да се включиш отново и как спечели своето място сред състезателите?
Вальо: Нямах точки, защото последното състезание, в което участвах беше отдавна. В такъв случай, особено в категория ски-мъже, единственият шанс е да пуснеш рано апликация за състезание с една звезда и да се надяваш да не участват много хора с точки. Мисля, че бях предполследният приет в категорията. А иначе реших отново да се пусна, защото все още имам нещо да доказвам на самия себе си във фрирайд състезанията.

360: Какъв е регламентът?
Вальо: Един рън, оценява се по критериите на FWT – линия, плавност, контрол, Air&style, техника. Дава се една оценка за цялостно впечатление, от 0 до 100 точки. Получих 75 точки. Победителят беше с 82. Първи подиум на международно състезание и няма как да не се радвам! По-добре късно от никога :)

360: Можеш ли да опишеш трасето за състезанието, кои бяха за теб интересните участъци? Как ти се стори като потенциал за трикове и ниво на трудност?
Вальо: Склонът бе с кратка стръмна горна част, с няколко скали и дропове, който след това се разлива в една дълга серия от плавни „ролери“. Те са доста слепи отгоре и не е лесно да намериш релефи от терена, които да използваш. Успях да направя хубаво влизане в склона, един дроп от скала в горната част, а в долната намерих още два скока, като на единия направих 360. Снегът беше станал много труден за каране, когато дойде моя ред. Всъщност не бях супер доволен от ръна. Бях планирал да направя и бекфлип и да използвам още терен в горната част, но условията ми промениха плана в движение. Искрено изненадан бях като ми обявиха името за второ място. Мисля, че за съдиите предимството ми е било в това, че използвах терена в долната част, който почти всички пропускаха и успях да направя дори трик в тази част, както и в контрола на карането.

360: Планираш ли да се включиш в други етапи на FWQ в Европа?
Вальо: С Елена сме се записали за Pitztal Wild Faces, което е в календара на FWQ, обаче не е класическо фрирайд състезание, а състезание за време по фрирайд терен. Много интересен формат, даже ми е малко странно, че го включват в календара. По-скоро се записахме от любопитство. Сега имам точки и теоретично мога и искам да се запиша за още поне едно състезание с категория две звезди. Но не знам дали мога да си го позволя, защото не е евтин експириънс, поне за нашия джоб.

360: Целият зимен сезон ли планираш да изкараш в Австрия?
Вальо: Почти целия сезон – ще се върна до България за Дончо кани и за детското фрирайд състезание на Витоша, X Lines.

360: Какви са надеждите или амбициите ти за сезона?
Вальо:Както винаги – да караме здраво, да пускаме нови линии и да има нови изживявания, като това на състезанието. Мисля, че си доказах нещо, което винаги съм знаел вътре в себе си: Изобщо не сме толкова далеч от фрирайд сцената в Европа. Монката направо разби всякаква идея за противното с победния си рън в Андора същия ден! Още осмислям този ден, но толкова радост във фрирайд средите ни не е имало отдавна. И мисля това доказва защо е необходимо да има фрирайд състезания и ивенти в България и български участия във Freeride World Qualifier. Да има възможност да покажеш потенциала си и да има такива радостни моменти – за това се борим много през последните години, а не срещаме подкрепа, понякога дори от съмишленици. Болна тема…

За мен обективната реалност е, че с малко подкрепа има шанс да оставим следа във Freeride World Qualifier, а защо не някой ден и във Freeride World Tour. Имаме силно българско крю, което спокойно може да е по подиумите и на ски и на сноуборд – Борис Първанов, Елена Митренгова, Божана Чалъкова, Симеон Павлов при джуниърите, а идват още! Просто наистина е много трудно да си позволиш да участваш поне на три състезания на сезон без спонсори. Защото трябва да имаш 3 резултата за крайната класация в годината. Но що се отнася до мен, ще използвам всяка възможност, която се отвори. В момента съм радостен, във форма и надъхан за оставащия сезон.

Награждаване Валери Пелтеков
снимка: Open Faces FB, Andreas Vigl// Валери Пелтеков, Маркус Брайтфус и Лукас Щромбергер на награждаването в категория ски-мъже на Open Faces Alpbachtal, 12 февруари
Българската компания на Open Face Alpbachtal
снимка: Open Faces FB, Andreas Vigl/ Елена Митренгова, Валери Пелтеков, Борис Първанов, Божана Чалъкова на Open Face Alpbachtal, 11-12 февруари 2017 г.

Още за Валери Пелтеков може да прочетете тук.

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.