Скейтпарк на петия етаж

Сподели

Shares
Състезание в Five High
снимка: Велико Балабанов/ Състезание в Five High

Стигането ни до петия етаж беше част от изживяването. Останахме учудени и развълнувани. Първо трябваше да прекосим тъмния двор на сградата на бившата стокова борса „Зимница“. След това намерихме складовата врата, маркирана с два необикновени дивана, построени от двете половини на стар автомобил. Посрещна ни стълбище със странни скулптури с човешки размери и осветление от свещи. Нагоре по етажите попаднахме на още интересни декорации и входове на много различни артистични пространства. Цялото нещо ни върна години назад в Лондон, на събитието One Foot in the Grove, когато модерното изкуство беше окопирало скейтпарка на „Портобело“ и други улични пространства, създавайки един интересен синтез от улични култури. И така, открихме скейтпарк Five High високо на петия етаж.

скейтпарк Five High
снимка: Велико Балабанов/ Как изглежда петият етаж, Five High

Паркът е разгърнат на малко под 600 кв. м. площ, а до тавана има над четири метра. На разположение са скейт арена, куотър, два виража, два флатбара, малък баланс с ръб, така наречената пикник маса и други ръчно изграждани уреди. Съоръженията са изградени от дървени плоскости и са подходящи за специфичен стил каране, разграничаван като стрийт. Подобен терен създава различно усещане от модерните бетонните скейтпаркове, но също толкова приятно. В ъгъл на помещението има обособено барче и мек кът. Всичко е заляно от хубава бяла светлина и озвучено от приятна хип-хоп музика. Посрещат ни шестимата основатели, до един отдадени скейтъри, все млади момчета на не повече от 30 години. Това са Виктор Бергер, Румен Герасимов, Велико Балабанов, Явор Стоянов, Петър Владимиров и Николай Радев – един много силен екип, в който всеки има своята задача. Намира се по един архитект, бизнесмен, фотограф, преподавател, комуникатор, рекламно лице и тн. Не всички от тях са дългогодишни приятели, но се събират покрай спорта – всеки един от тях е мечтал дълго време за закрит скейтпарк. Five High е техен личен проект, който са финансирали с лични средства и за който отделят от свободното си време. Приобщили са и приятели и непознати хора, които харесват скейтбординга и виреещата около него култура.

завод Зимница
снимка: Велико Балабанов/ Пространството в завод „Зимница“ преди да стане Five High
екипът на Five High
снимка: bravefolks.com/ Екипът на Five High и приятели; Виктор Бергер (каре), Румен Герасимов (център), Велико Балабанов (полегнал), Явор Стоянов (ляво, червено), Петър Владимиров (дясно, долу) и Николай Радев (център, червено)

В България скейтборд сцената не е голяма – предполагаеми 150 човека, сред които само една-трета са се доказали на състезания. За разлика от Западна Европа, където спортът все повече се комерсиализира, в България той по-скоро бавно се свива. В този смисъл, екипът на „Файв хай“ засилват начинанието си с една смислена и зряла концепция, поотлежала в главите поне няколко години. Планът им е да инвестират в развитие на скейт общество в България, което след време да добави стойност към пазара на скейт стоки и услуги и съответно да завърти колелото в тяхна полза. И финансово и идеологично. Затова и създаването на качествено скейт училище е поставено като основен приоритет. Идеята на Five High е, че лесните и приятни уреди и вдъхновяващата личност на инструктура са в основата на дългосрочното увлечение по спорта. За скейт учители са подбрани скейтбордистите Явор Стоянов, Лозьо Димитров и Петко Митев – възпитаници на Националната спортна академия и едни от най-добрите карачи на сцената. Паркът осигурява пълно скейт оборудване на децата по време на всеки урок – дъска, каска, наколенки и налакътници. Заниманията са два пъти в седмицата, във вечерните часове.

скейт училище
снимка: Велико Балабанов/ скейт училище
Five High скейт училище
снимка: Велико Балабанов/ Пица парти за малките последователи на Five High

Скейтбордингът – освен физкултура за малките, може да носи аналогични ползи и за големите. Закритият скейтпарк е място, което позволява тренировки след работа, когато вече навън е тъмно. С качеството си на една затоворена, изолирана от дразнители среда – като лошо време или хора, които се разхождат безхаберно по засилката, скейтпаркът се доближава до идеята за фитнес зала. Другият плюс е, че менажираният скейтпарк има отговорността да предлага разнообразен терен, който периодично се сменя и предлага нови предизвикателства. Пространството влиза до някъде в ролята и на тематичен клуб, който например позволява на по-старшите скейтбордисти да останат свързани със спорта и хората около него, дори когато сериозният живот ги погълне. В парка се организират филмови прожекции, купони за празници и други социални мероприятия. В такава насока е и идеята за постоянен лайвстрийм от залата, интегриран на уебсайта, който да предлага постоянна връзка с общността така, дори когато си хапвате уморени вкъщи вечерята. Пространството се споделя успешно от скейтъри, блейдъри, хиксери и приятели.

Скейт сесия в Five High
снимка: Велико Балабанов/ Скейт сесия в Five High

Идеите и енергията в този проект са по много и идват както от съдържателите, така и от околните. Например, всички скейт уреди се строят собственоръчно от самия екип, но при обработката на метал се включват съседи от артистична работилницата за метал „Looneytools“, поместени в Underground Gallery. Във финансиране на парка участва и блейдърската страна на стрийт играта, най-вече в лицето на Ави Барух. Скейт съоръжения са дарени от Петко Кирев и Павел Кристов. Озвучение за някои музикални събития, които също намират място под покрива на Five High, се предоставя от съседното музикално студио „Underground Music Hall“. Тези и други организации, споделящи сградата на стокова борза „Зимница“, работят задружно под заглавието „Culture Lab“. Самият Five High подкрепя инициативи свързани с други улични спортове и култури, като предоставя пространството си за графити, би-бой, слаклайн и други мероприятия. На петия етаж се допускат само селектирани, достатъчно любими музикални артисти.

Филмова вечер
снимка: Велико Балабанов/ Филмова вечер във Five High

Материалът ни за скейтпарк Five High е част от Брой ЗИМА 2016 на Списанието. За да се снабдите с него или с някой друг от предишните броеве, свържете се с нас. А за да не пропускате брой в бъдеще, най-добре се абонирайте, толкова е лесно.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.